Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Domaren Mattias Gestranius om den kontroversiella straffsituationen som fällde avgörandet: "För att VAR ska ingripa ska det vara svartvitt"

Från 2021
Uppdaterad 08.07.2021 14:08.
Englands Raheem Sterling faller i straffområdet.
Bildtext Englands Raheem Sterling faller i straffområdet och domaren pekar på straffpunkten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EM-semifinalen mellan England och Danmark avgjordes i förlängning. I slutet av den första förlängningskvarten fick England en straff. Då reprisbilderna visades tyckte många att Englands Raheem Sterling föll lätt i straffområdet och trodde att videogranskningen skulle resultera i en inhiberad straff.

VAR-rummet tittade på situationen, och uppmanade inte domaren Danny Makkelie att själv kolla på reprisbilderna. Därmed stod domarens initiala beslut fast – straff för England.

Danmarks målvakt Kasper Schmeichel räddade Harry Kanes försök, men Kane förvaltade returen och gjorde 2–1-målet som skulle visa sig fälla avgörandet.

I samband med straffen stördes Schmeichel av att någon i publiken lyste med grön laser i hans ansikte, något som Uefa nu ska utreda.

Domaren Mattias Gestranius från Pargas, som bland annat har dömt i Champions League, berättar hur det går till då han får frågan om domaren själv har möjlighet att be VAR-rummet om att få kolla på situationer.

– Det är i 99 fall av 100 så att VAR-domaren kontaktar domaren och säger att det lönar sig att kolla situationen på nytt, säger han till Yle Sporten.

Mattias Gestranius dömer en match mellan Sverige och Armenien.
Bildtext Mattias Gestranius var domare i Sveriges EM-genrep mot Armenien i början av juni.
Bild: HENRIC WAUGE/Swedish Press Agency/All Over Press

I EM-slutspelet har domararbetet och videogranskningarna huvudsakligen fått god kritik. Alla straffsituationer videokollas per automatik, men VAR-granskning har endast förändrat domsluten i fall där det har varit uppenbart att domaren först fattat fel beslut.

– Uefa har redan före turneringens start sagt att de inte önskar att VAR ingriper i oklara situationer. För att VAR ska ingripa ska det vara svartvita situationer där det inte över huvud taget finns tolkningsutrymme, säger Gestranius.

I svårtolkade situationer ska VAR alltså inte gå in för att ändra domarens beslut. Då straffsituationen på onsdagskvällen lämnade utrymme för tolkning skulle VAR-rummet knappast heller ha rekommenderat Makkelie att ompröva sitt beslut om England inte hade fått straff.

– Uefas domarbas Roberto Rosetti var mycket tydlig före EM. På engelska heter det att det ska vara clear and obvious mistake för att VAR ingriper.

Två bollar på planen

Före Sterling störtade in i straffområdet passerade han en annan boll som låg några meter från straffområdet. Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand tyckte att spelet borde ha blåsts av.

Se straffsekvensen i Arenaklippet (5:20–7:16):

Programmet är inte längre tillgängligt
England är i final för första gången på 55 år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vad ska domaren göra om två bollar finns på planen?

– Om extrabollen påverkar spelet ska man blåsa av. Påverkar den inte spelet ska man låta bli att blåsa, säger Gestranius som medger att han själv missade den sekvensen.

Domaren Makkelie delade ut två gula kort i matchen. I tv-bilderna syntes först det röda kortet i Makkelies händer eftersom han förvarade korten i samma ficka, något som väckte förvåning.

Begick domaren ett etikettsbrott?

– Själv har jag mina gula kort i framfickorna och det röda kortet i bakfickan och i bröstfickan, men det är helt och hållet upp till domaren.

– Jag ser inga problem med det, säger Gestranius.

Italien och England gör upp i finalen som spelas på söndag klockan 22.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag hoppas att det blir en välspelad match och att domarna lyckas. Att det inte blir någon kontroversiell situation, säger Gestranius.

Diskussion om artikeln