Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsosäkerhetschef Mika Salminen: Kan vara aktuellt att begränsa restaurangernas öppettider, men coronaläget är ändå lovande

Coronaläget i Finland försämras. På torsdagen rapporterar myndigheterna att antalet fall har fördubblats de senaste veckorna. Institutet för hälsa och välfärds hälsosäkerhetschef Mika Salminen kallar ändå läget "lovande".

– Utvecklingen beror på hur det går med fallen från Ryssland, säger han.

Det Salminen refererar till är de 481 personer i Finland som blivit smittade av covid-19 under fotbolls-EM i S:t Petersburg.

– Fast vi ser en ökning i fallen så var det inte oväntat. Fallen från S:t Petersburg sprids ju oundvikligen i människors närkretsar – men det betyder inte att vi kommer att se en permanent ökning.

Tyvärr spelar barerna en ganska tydlig roll här

― Mika Salminen, hälsosäkerhetschef

Men det är inte bara de insjuknade turisterna som står för de ökade coronafallen. Människor har också spridit smitta på barer.

– Tyvärr spelar barerna en ganska tydlig roll här. Det är helt klart en miljö där infektioner sprids lätt, säger Salminen i Yles program Ylen Aamu på torsdagen (på finska).

För närvarande får barer och restauranger hålla öppet mellan klockan 5 och 01 i Nyland där smittläget är som värst. Salminen uppskattar att flera områden snart kommer att uppfylla kriterier som gör att öppettiderna stramas åt igen.

Enligt Yle Uutiset kunde regeringen ha begränsat öppettiderna i dag, torsdag, om det behövdes.

Människor går på stan i Helsingfors i juni 2021. Många av dem bär munskydd.
Bildtext Mika Salminen säger att vi inte ska oroa oss för virusvarianterna. Att de uppstår är helt klart, det är så virus fungerar. Om vaccinen biter sämre på någon variant kan de modifieras ganska snabbt.

Salminen kritisk mot de nya inresereglerna

För första gången på länge har Sverige ett lägre incidenstal än Finland. Enligt Salminen beror det här på deras goda vaccineringstäckning och att en stor del av befolkningen redan haft corona.

Incidenstalet blev veckans stora snackis då regeringen fattade beslutet att skärpa inresereglerna till Finland ytterligare.

Förr har länder med incidenstal på högst 25 klassas som gröna. Från och med måndag är det ett incidenstal på högst 10 som gäller – ett krav som vissa delar av Finland inte uppnår.

– På institutet har vi utgått från att vi klarar oss med en gräns på 25. Den är redan låg och vi kunde bra fortsätta med den, men det är sist och slutligen upp till regeringen att bestämma om saken, säger Salminen.

Jag förstår inte hur vi inte har fått till stånd ett nationellt testningssystem

― Mika Salminen, hälsosäkerhetschef
Vaccinställe i Vanda.
Bildtext Än så länge är det inte läge att öppna upp samhället, säger Salminen. Sedan när tillräckligt många 50-plussare har fått bägge vaccindoser kan man börja fundera på saken. Enligt honom planerar Finansministeriet hur deras rekommendationer om distansarbete ska förändras.

Omöjligt att testa alla vid gränsen

Förra veckan har en fjärdedel av alla fall kommit från utlandet. Fotbollsturismen har spelat en klar roll, men också andra faktorer påverkar. Till exempel har antalet resenärer i Åbo hamn tiodubblats sedan tidigare i vår.

Hur går det till med testningen nu när fler börjar resa?

– Vi har hela tiden vetat att det är omöjligt att testa alla direkt då de kommer från utlandet. Allt hänger på att folk testar sig i sin egen kommun inom 24 timmar och tar ytterligare ett test 72 timmar senare, säger Salminen.

Finland skulle gynnas av ett system som gör testningen så lätt som möjligt.

– Jag förstår inte hur vi inte har fått till stånd ett nationellt system som fungerar på samma sätt överallt, så att man kunde boka testning i förväg och testa sig var som helst oberoende av var man bor, säger han.

Fast du är på semester eller på stugan – ta ditt vaccin i tid

― Mika Salminen, hälsosäkerhetschef

Nu varierar testningen på olika orter. Det kan vara svårt att förstå hur man ska gå tillväga ibland och det påverkar viljan att testa sig.

– Om det är besvärligt så testar människor sig inte, säger Salminen.

Han påminner alla om att ta coronavaccin.

– Fast du är på semester eller på stugan – åk till din hemkommun och ta ditt vaccin i tid. Då blir hösten lättare, både för dig personligen och för hela samhället.

Källor: Yle Uutiset, Social- och hälsovårdsministeriet

Du kan kommentera artikeln fram till 8.7.2021 klockan 16.