Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Forcit i Hangö tillverkar sjöminor för estniska marinen - positiv effekt för personalen

En fabriksbyggnad i Hangö.
Bildtext Sjöminor ska tillverkas på Forcits fabrik i Hangö och sedan levereras till Estland.

Forcit Defence har rott i land en stor order från Estlands försvarsmakt. Det är positivt för arbetssituationen i Hangö för flera år framöver, säger sprängämnestillverkaren Forcits vd Joakim Westerlund.

En av Forcits tre affärsområden, Forcit Defence som tillverkar försvarssystem baserade på ickekänsliga sprängämnen, har fått en order att tillverka sjöminor och tillhörande system för den estniska marinen.

– Vi har slutit ett långt avtal om att hjälpa dem att bygga upp ett sjömineringssystem, vilket innebär allt från sjöminor till planeringssystem och underhåll, säger Joakim Westerlund, vd för Forcit Group. 

– Vi börjar med en större leverans och avtalet möjliggör leveranser för flera år framöver.

"Signifikant summa"

Storleken på avtalet, både vad gäller antalet minor och summan, är en affärshemlighet. Det enda Westerlund säger är att det är frågan om en signifikant summa. 

Minorna som levereras till Estland är anpassade för Östersjön.

– De är utvecklade för den omgivning som finns i Östersjön och för de möjliga hotbilder som finns. 

Oklart om det behövs mera personal

Sjöminorna tillverkas på Forcit i Hangö. Ordern kommer att innebära mycket arbete, säger Joakim Westerlund.

– Det är ännu inte möjligt att säga om det behövs mera personal, men ordern har en positiv effekt för den nuvarande personalen.  

Affärsområdet Forcit Defence tillverkar ickekänsliga sprängämnen, det vill säga sprängämnen som inte detonerar vid fel tidpunkt. Enligt Westerlund är de säkra att lagra, transportera, hantera och röja.

Diskussion om artikeln