Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska biljättar bildade kartell för att undvika tävlan om utsläpp – dömdes till hundratals miljoner i böter

Från 2021
EU-kommissionens vice verkställande ordförande Margrethe Vestager.
Bildtext EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Trots att teknologin som skulle ha minskat på utsläpp från bensin- och dieselbilar fanns, lät biljättarna bli att ta den i bruk. Enligt EU-kommissionen förvrängdes konkurrensläget på marknaden, medan konsumenterna fråntogs möjligheten att välja miljö- och klimatvänligare bilar.

Flera biltillverkare under de tyska koncernerna BMW Group och Volkswagen har dömts till massiva böter för kartellbrott mellan 2009 och 2014.

EU-kommissionen beordrade BMW att betala över 370 miljoner och Volkswagen att betala över 500 miljoner euro för att ha undvikit att tävla om lägre utsläpp, trots att tillverkarna hade möjlighet att göra det.

Flera av tillverkarnas märken ska i samförstånd ha låtit bli att införa lösningar som skulle ha skurit ner bensin- och dieselbilars kväveoxidutsläpp.

Bolagen ska i fem års tid ha hållit regelbundna möten för att avgöra till vilken grad utsläppsbegränsade teknologi skulle tas i bruk.

– De hade teknologi för att skära ner mängderna skadliga utsläpp mycket mer än vad EU:s utsläppsstandarder kräver. De undvek ändå att tävla på det här området och använda sig av den här teknologins fulla potential, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.

Fråntog konsumenter möjligheten att välja

Bolagen ska enligt EU-kommissionens dom inte bara ha förvrängt konkurrensen på marknaden genom att kringgå en viktig konkurrensfaktor.

De fråntog också konsumenterna möjligheten att välja bil utgående från utsläppsnivåerna.

Enligt kommissionen understryker domen vikten av konkurrens då det gäller att ta fram miljö- och klimatvänligare lösningar som ska bidra till att EU når sina klimatmål.

– Det här beslutet visar att vi inte kommer att tveka då det gäller att vidta åtgärder mot alla typer av kartellverksamhet som riskerar att förhindra att vi når de här målen, sade Vestager.

Det här är den första domen i sitt slag, alltså där bolag fälls för att ha ingått i en kartell för att undvika att tävla med nya teknologiska lösningar.

Också Daimler ingick i kartellen, men bolaget undgick böter då den avslöjade kartellbildningen för kommissionen.

Volkswagen fick lägre böter då bolaget samarbetade med kommissionens utredning.

Diskussion om artikeln