Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finland övergår till accelerationsfasen – majoriteten av smittofallen är av deltavarianten

Från 2021
Uppdaterad 08.07.2021 20:00.
Skylt med texten "koronanäytteet" utanfr U-sjukhuset i Åbo.
Bildtext Ungefär två procent av alla coronatest som tas inom sjukvårdsdistriktet är positiva.
Bild: Lotta Sundström/Yle

Coronaläget i Egentliga Finland försämras och nu befinner sig landskapet inte längre på basnivån, utan övergår till accelerationsfasen. Därmed tar man i bruk de rekommendationer som gäller för accelerationsfasen, vilka gällde i landskapet senast i maj. Dessutom är man inte långt ifrån att kriterierna för spridningsfasen uppfylls.

Tvåveckorsincidensen i Egentliga Finland håller tydligt på att öka och incidenstalet är nu 44,7. Antalet positiva coronatestresultat ligger nu kring 2 procent.

På grund av det förvärrade coronaläget tar man i bruk de rekommendationer som gäller för accelerationsfasen, framkom det på ett presstillfälle som Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt höll på torsdagen.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid sjukvårdsdistriktet betonar att man inte vill införa mer restriktioner än vad som är nödvändigt.

– Men vissa förändringar behöver vi ändå göra, säger Mikko Pietilä.

För tillfället ser man inget behov för att begränsa verksamheten i allmänna och privata kundlokaler och andra lokaler, men man rekommenderar att munskydd alltid används i situationer där man inte kan undvika närkontakter.

Hobbyverksamhet för vuxna och undervisningen i högskolor ska arrangeras så att säkra avstånd kan hållas om fler än 10 personer deltar.

Rekommendationen om distansjobb tas i bruk.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland kommer senare i dag, torsdag, att ge ett beslut om sammankomster som kommer att gälla i Åbo, Salo, Reso, S:t Karins och Pargas.

Meningen är att beslutet börjar gälla från och med imorgon, fredag. Publikevenemang och allmänna sammankomster ska ordnas så, att man kan garantera säkra avstånd mellan kunder och deltagare.

Beslutet kommer att gälla inomhusutrymmen, där över 10 kunder eller deltagare vistas samtidigt, eller utrymmen utomhus där det vistas över 50 personer.

Regionförvaltningsverket önskar att samma restriktioner följs också vid privata tillställningar.

Statsrådet kommer senare att fatta beslut om eventuella begränsningar för restaurangerna.

Enligt Ilkka Horelli, tf. överdirektör vid sydvästra Finlands regionförvaltningsverk, kommer man inte att förbjuda de festivaler som arrangeras i slutet av sommaren, men att det är på arrangörernas ansvar att tänka på hur de kan garantera säkra avstånd för deltagarna.

Majoriteten av coronafallen är nu av deltavarianten

Läget inom sjukvårdsdistriktet har snabbt förvärrats och coronan sprids nu genom flera olika källor.

– Smittan sprids nu från fester på stugor, restauranger, företag och särskilt inom familjekretsen, säger Harri Marttila som är infektionsläkare vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Majoriteten av coronafallen i Egentliga Finland är nu av deltavarianten, det som tidigare kallades för den indiska varianten.

Många av de coronafall som kommer från utlandet beror på resorna till fotbolls-EM i S:t Petersburg, vilket kritiserades av chefsöverläkare Mikko Pietilä på torsdagens presstillfälle.

– Det blev en dyr fotbollsresa, konstaterar Pietilä.

Vaccinationerna i Egentliga Finland framskrider enligt förväntningarna. 60 procent av invånarna i Egentliga Finland har nu fått åtminstone en vaccindos och 22 procent har fått två doser. Antalet personer som är fullt vaccinerade ökar stadigt.

Trots den höga vaccinationstäckningen är skärpta rekommendationer ändå nödvändiga enligt Mikko Pietilä.

– En dos av vaccinet ger inte tillräckligt bra skydd mot deltavarianten. Dessutom vårdas patienter igen på sjukhuset för covid-19, vilket inte var fallet under de två sista veckorna i juni, så läget har blivit värre, säger Pietilä.

Artikeln har uppdaterats 8.7.2021 klockan 19.58 med en kommentar av Mikko Pietilä, information om vaccinationstäckningen samt information om vuxnas hobbyverksamhet och högskolornas undervisning.

Diskussion om artikeln