Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny lag kan kosta äggproducenterna miljoner: "Priset skulle behöva vara 30-40 cent högre för att få en sådan investering betald"

Från 2021
En man med röd pikétröja står vid en grönskande åker.
Bildtext Björn Haga är orolig för kostnaderna om han ska övergå till frigående höns.
Bild: Yle/Anna Wikman

Många äggproducenter står inför ett vägskäl inom de närmaste åren. En ny EU-lag kan förbjuda hönor i bur, vilket skulle innebära stora kostnader för de producenter som är villiga att ställa om till frigående höns.

Björn Haga i Närpes är äggproducent och han har kring 43 000 värphönor i bur, men ett nytt lagförslag från EU kan tvinga honom att övergå till frigående höns inom några år.

En sådan omställning skulle kosta honom kring en miljon euro.

- Ekonomiskt bär inte en sådan investering just nu. För inredda burägg ligger medelpriset kring 90 cent per kilo och frigående ligger tio cent över. Priset skulle behöva vara kanske 30-40 cent högre för att få en sådan investering betald.

EU förbereder alltså ett lagförslag som ska förbjuda användningen av burar inom djurproduktion från och med år 2027. I dagsläget är över hälften av värphönorna i Finland i bur.

Flera producenter lade av 2012

Det har inte gått länge sedan äggproducenterna senast tvingades göra ändringar i sin produktion. 2012 trädde nya bestämmelser i kraft som krävde större burar för värphönor.

Vissa producenter investerade, andra ansåg det inte vara värt besväret och slutade med äggproduktion.

Björn Haga var inte med om den rundan. Han började som äggproducent 2015 efter en generationsväxling. Han fortsatte med burhöns likt sina mor- och farföräldrar, men tanken om att övergå till frigående höns har hängt med ända sedan starten.

- Tanken har funnits med hela tiden. 2015 gjorde vi en renovering i kycklinghuset och vi har inredning där som är gjord för höns som ska vara frigående, så tanken har funnits med hela tiden att gå över till lösdrift helt enkelt.

Hönor på Mäntymäki ekogård i Hyvinge.
Bildtext Ägg från frigående hönor blir allt mer populära i Finland.
Bild: Susanne Salin / Yle

Han motsätter sig alltså inte en övergång till frigående höns, men påpekar att för hönornas välmående är inte golvproduktion nödvändigtvis bättre.

- Tanken är väl god, men det finns baksidor med golvproduktion också. Det är högre dödlighet och alla vaccineringar som behövs för att hålla den driften igång också.

Konsumenten vill ha ägg från frigående höns

Men oavsett om lagförslaget går igenom eller inte kan en omställning till frigående höns ändå vara aktuell i Finland.

- Det är helt i linje vad som har hänt de senaste åren nationellt också, eftersom de större centralaffärerna har sagt att de kommer att sluta sälja burägg inom ett tidsspann på fyra år framåt. Det är bara att acceptera och gilla läget.

Det säger Johnny Grandell som är vd för Närpes äggpackeri. På packeriet kommer en tredjedel av produktionen från burägg, medan kring 70 procent är från frigående höns.

- Vi har några burproducenter kvar ännu och hoppas att de som finns kvar kommer att ställa om. Jag ser med tillförsikt på framtiden.

Även Grandell påpekar att priset på ägg borde höjas.

- Om man tänker på vad som krävs för investeringen och som priserna har varit de senaste åren så är inte prisnivån acceptabel. Producentpriset på burägg är oförsvarligt lågt. Det gör att många kanske tvekar ifall man ska våga investera en gång till.

Men han tror att konsumenterna ändå är villiga att betala ett lite högre pris på ägg.

- Jag tycker de borde vara det. Det har kommit från konsumentsidan att man vill köpa frigående. jag tycker att det inte är så stora pengar sist och slutligen om man tänker på kostnaden för den enskilda konsumenten. Vi måste få ut ett högre pris helt enkelt.