Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästa vecka skulle det bli lättare att resa till Finland, men övergångsperiod leder till förlängda gränskontroller – Blomqvist: Oklar bild av vad som gäller

Uppdaterad 08.07.2021 20:33.
Lentomatkustajia lähtevien lentojen aulassa Helsinki-Vantaan lentokentällä 6. heinäkuuta
Bildtext De inre gränskontrollerna fortsätter samtidigt som reserestriktionerna luckras upp. I praktiken fortsätter nästan samma inreseregler som råder nu.

Inrikesministeriet meddelar att bevakningen av de inre gränserna fortsätter fram till 25 juli. Det betyder att inresemodellen träder i kraft nästa vecka, men trots det blir det inte lättare att komma till Finland. När regeringen presenterade inresemodellen var det tyst om övergångsperioden.

Statsrådet bestämde på torsdagen att förlänga den inre gränskontrollen fram till 25 juli. Det är frågan om en övergångstid som enligt statsrådet är nödvändig för att förbereda för att de nya inresereglerna träder i kraft.

Gränskontrollen innebär i praktiken att gränsbevakningsmyndigheterna kontrollerar om resenärer som anländer till Finland har rätt att komma hit.

När regeringen godkände inresemodellen uppmärksammades inte övergångstiden. Det gav intrycket av att de nya reglerna skulle gälla från 12 juli. Så är ändå inte fallet.

Med trafik över de inre gränserna menas resor mellan Finland och Schengenländer.

Reglerna under övergångsperioden

Under övergångsperioden gäller andra regler än de som sedan gäller när inresemodellen träder i kraft.

En person som är bosatt i Finland får återvända till Finland och det får också personer som är bosatta inom Schengenområdet.

Det är också tillåtet att göra arbetsresor till Finland. Också övrig nödvändig orsak räcker för inresa till Finland.

Men den som är fullt vaccinerad får fritt resa till Finland. För det krävs ett intyg på vaccineringen eller intyg på att personen insjuknat i covid-19 under de sex föregående månaderna.

Yttre gränskontrollen förlängs – begränsningarna för flera länder slopas

Begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna förlängs fram till 22 augusti i ett försök att hindra virusvarianter från att komma in i landet.

Med trafik över de yttre gränserna avses resor mellan Finland och tredje länder som inte hör till Schengenområdet.

Enligt det nya beslutet kommer inresebegränsningarna från flera länder ändå att slopas från och med 12 juli. Det gäller till exempel för Bosnien och Hercegovina och Serbien.

Begränsningarna slopades redan tidigare för en lång rad andra länder.

Skarp kritik från Ålands landskapsregering

Tidigare i veckan gav Ålands landskapsregering sitt utlåtande om övergångsperioden. Landskapsregeringen ser många problem med de överlappande regelverken.

Till exempel anser landskapsregeringen att de överlappande regelverken kommer leda till förvirring. Det är svårt att förstå vilka regler som gäller. Dessutom kan människor ha svårt att förstå på vilka grunder myndighetskontroller gäller.

Landskapsregeringen skriver också att beskedet om övergångsperioden kommit snabbt och överraskande.

Thomas Blomqvist: Komplicerade och restriktiva regler

– Regelverket just nu är aningen komplicerat, säger ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP) till Svenska Yle.

Han säger man inom SFP inte förstod varför man ska ha två uppsättningar regler i kraft samtidigt. Blomqvist hänvisar till Inrikesministeriet, Social- och hälsovårdsministeriet och de ansvariga ministrarna som bedömt att gränskontrollerna behöver förlängas med två veckor.

– Vi har lite svårt att se varför man skulle behöva det. Man säger ju att det är för att få tid åt sjukvårdsdistrikten och andra aktörer att förbereda sig på den nya lagen, men vi hade nog tänkt att de här temporära gränsrestriktionerna skulle ha försvunnit i och med den nya lagen som riksdagen godkände.

Thomas Blomqvist klädd i kostym står vid havet i Bromarv skärgårdshamn. I bakgrunden syns hav och träd. Han ler och tittar in i kameran.
Bildtext Thomas Blomqvist säger att det var ett villkor för SFP att förlängningen av gränskontrollerna tar slut den 25 juli.


Blomqvist säger att bilden av vilka regler som nu gäller är ganska oklar och dessutom tycker man inom SFP att de är onödigt restriktiva.

Blomqvist förstår den åländska kritiken mot gränskonstrollerna i och med att inresor till Finland försvåras. Dessutom har man från åländskt håll sagt att de har problem att följa lagen och göra alla coronatester som behöver göras.

Blomqvist säger att det var ett villkor för SFP att förlängningen av gränskontrollerna tar slut den 25 juli.

– Det var för oss ett villkor att vi kunde vara med om det här dagens förlängning, att det här tar slut den 25, att man kan lita på det. Det var viktigt för oss att vi fick det bekräftat i dag.

En annan viktig sak för SFP är enligt Blomqvist att incidensen från länder därifrån man reser till Finland ska granskas i början av augusti.

Artikeln uppdaterades kl. 16.42 med sista stycket om Ålands landskapsregerings kritik. Rubriken och artikeln kompletterades kl. 20.13 efter en intervju med minister Thomas Blomqvist (SFP).