Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

16-åring dömd till över sex års fängelse för dråp vid Helsingfors centralstation

Helsingfors centralstations klocktorn.
Bildtext Arkivbild

16-åringen som knivhögg en man på Helsingfors centralstation i april har dömts till fängelse för dråp. Helsingfors tingsrätt dömde honom till 6,5 års fängelse för dråp begått som ung person.

16-åringen knivhögg offret en gång i sidan på Helsingfors centralstation i slutet av april. Kort efter att den första polispatrullen anlänt avled 24-åringen, trots återupplivningsförsök.

Behandlingen av fallet inleddes torsdagen den första juli.

Enligt rätten hade 16-åringen och den för honom tidigare okända 24-åringen träffats på järnvägsstationen och kommit överens om att gå mer avsides för att slåss. Enligt åtalet hade den dömda av en annan person bett att få låna en flerfunktionskniv som han sedan lagt i sin ficka med knivbladet utvikt.

Knivhuggningen skedde nära spår 1 och 2. Offret grep tag i 16-åringen som då högg 24-åringen i sidan, står det i domen.

Parterna fortsatte slåss med slag och sparkar, sedan sprang den dömda bort medan offret föll till marken. Offret fick första hjälpen, men avled på plats trots återupplivningsförsök.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "16-vuotias tuomittiin taposta yli kuuden vuoden vankeuteen: puukotti 24-vuotiasta tappelun päätteeksi Helsingin päärautatieasemalla" av Tiina Karppi efter STT