Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljhoppet Viivi Lehikoinen enkelt vidare till semifinal i U23-EM – vristen höll för Jessica Kähärä som fixade finalplats: "Som en seger för mig"

Från 2021
Viivi Lehikoinen hoppar över häck.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Viivi Lehikoinen behövde inte förta sig i försöksheatet på 400 meter häck i U23-EM. Hon var överlägsen i sitt heat och i det totala sammandraget hade hon den femte bästa tiden. I damernas höjdhopp grejade Jessica Kähärä en finalplats

Viivi Lehikoinen hör till Finlands största medaljhopp i U23-EM. HIFK-löparen är trea i förhandsstatistiken på 400 meter häck och inledde mästerskapet med att enkelt ta sig vidare till semifinal.

Lehikoinen behövde inte förta sig för att vinna sitt försöksheat. Hon var överlägsen och kunde till och med kosta på sig att inte hålla ihop tekniken hela vägen.

– Jag diskuterade med tränaren om att ta de första sju häckarna som normalt, men med 16 steg mellan häckarna kom jag inte riktigt ända dit, säger Lehikoinen i ett pressmeddelande.

Lehikoinens första lopp i Tallinn gav tiden 57,45 – den femte bästa av alla i försöken.

Även Lehikoinens klubbkompis Nea Mattila gick vidare till fredagens semifinaler. Mattila var trea i sitt heat och i sammandraget hade hon den 17:e bästa tiden med 58,59.

– Det känns väldigt bra just nu. På fredag måste jag löpa bättre i kurvorna så att jag kan ta häckarna bättre, säger Mattila.

För Frida Hämäläinen blev det bara ett lopp på långa häcken. Hennes 1.00,54 räckte inte för en semifinalplats.

Kähärä och Leveelahti till final

För höjdhopparen Jessica Kähärä blir det final i Tallinn. Kähärä som haft problem med en vrist under den senaste tiden klarade 182 i sitt tredje försök i kvalet.

– Det här var som en seger för mig. Det var ett långt kval och vristen hann lugna ner sig, säger Kähärä som var en av sex hoppare som klarade 182.

Damernas höjdfinal avgörs på lördag.

– I finalen har jag allt att vinna, det var några tuffa hoppare som föll bort redan i kvalet, säger hon.

Diskuskastaren Helena Leveelahti är också klar för final. U20-världsmästaren från 2018 kastade 53,23 i kvalet och slutade på nionde plats. Diskusfinalen går av stapeln på fredag.

Samtliga resultat från U23-EM hittar ni här.

Diskussion om artikeln