Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inget mera plaskande i stadsparkens fontän i Borgå – invånare önskar en motsvarande plats att svalka sig vid

Från 2021
Emma Lavonen med sitt barn Aaron Lavonen på en bänk i en park.
Bildtext Emma Lavonen hade planerat att ta sig till fontänen för att svalka sig tillsammans med sina barn Aaron och Elias Lavonen, men möttes av en besvikelse.
Bild: Milena Hackman / Yle

Borgå stad beslöt stänga av vattnet i stadsparkens fontän av säkerhetsskäl. Fontänen har varit en populär plats i sommar, där småbarnsfamiljer har svalkat sig i hettan, och flera är besvikna över beslutet.

Den kvava julihettan ligger som ett täcke över stadsparken i Borgå. Vattenfontänen som under sommaren har använts som en bassäng för små barn att plaska i är nu snustorr.

Staden bedömde att det fanns en säkerhetsrisk i att använda fontänen som en lekplats. Bassängens botten är för halt och vattenkvaliteten är inte tillräckligt bra för att barn ska kunna vistas där. 

Emma Lavonen sitter på en bänk vid den nu tomma fontänen tillsammans med sina barn Elis och Aaron Lavonen. Hon hade planerat att ta sina barn till fontänen för att leka, men i parken möttes hon av en besvikelse. 

– Vi hade det här som vår destination för tredje dagen i rad och nu var fontänen inte på så det är beklagligt, säger Lavonen. 

Muminparken i Borgå stadsparken. I bilden syns parkens gröna staket och i bakgrunden barn som leker.
Bildtext Bredvid fontänen ligger den populära muminlekparken.
Bild: Milena Hackman / Yle

Fontänen har varit ett favoritmål för henne och barnen under sommarens värmebölja. 

– Muminparken ligger helt bredvid och efter att ha varit där så har det varit trevligt att komma hit och lufta sig lite. 

Muminparken är en inhägnad lekpark alldeles intill fontänen. Stadsparken ligger på en central plats i Borgå, bara ett stenkast från torget.

Lavonen säger att fontänen har fyllt behovet av att svalka sig i den påträngande hettan då den ligger smidigt belägen.

– Annars brukar vi åka till stranden. Den närmaste är antagligen Pepot sandgropen, som vi har besökt ofta.

En alternativ lösning på problemet

Mikaela Nyholm har tagit sig till muminparken med sin mans barnbarn Kevin Blomqvist. Hon tycker att stadens beslut om att stänga av fontänen är onödigt. 

– Jag kan inte tro att det är så farligt att barn plaskar där lite, säger Nyholm.

Hon tycker att staden i stället för att stänga av vattnet i fontänen helt enkelt borde rätta till problemen. 

Kevin Blomqvist i en lekpark. I Bilden syns även en del av Mikaela Nyholm.
Bildtext Den här dagen blev det inget plaskande i fontänen för Kevin Blomqvist.
Bild: Milena Hackman / Yle

En annan som har tagit sig till lekparken är Natalia Pohjanen tillsammans med sina barn Mila och Miko Virtanen. Pohjanen säger att det är synd att vattnet i fontänen är avstängt. 

– Barnen är alltid så glada när de är där vid vattnet och leker. Nog har man själv också tänkt på att det kan vara farligt när det är halt, men om man skulle rengöra bassängen ordentligt så skulle det kanske inte vara så farligt, säger Pohjanen. 

Också för henne har fontänen varit en utmärkt plats för att komma undan den kvava hettan. Nu gäller det att hitta en ny plats att svalka sig på. 

– Det finns självklart badstränder, men jag känner inte till några andra liknande vattenfontäner.

Pohjanen tycker att staden kunde ha hittat en alternativ lösning för att lösa problemet.

– Nu när det är så varmt så skulle det behövas någon slags utomhusdusch eller liknande.

Natalia Pohjanen tillsammans med sina barn Mila och Mika Virtanen som sitter på en gungbräda.
Bildtext Natalia Pohjanen har tagit sig till muminparken tillsammans med sina barn Mila och Miko Vortanen. Hon tycker att staden kunde ha kommit med annan lösning.
Bild: Milena Hackman / Yle

Beslutet grundar sig på observationer

Elina Leppänen, chef för planering av kommuntekniken säger att beslutet om att stänga av vattnet i fontänen grundar sig på observationer från personalen som sköter grönområdenas underhåll. 

– De berättade att ett till fem åriga barn vistas vid fontänen och under vattenstrålarna. Ofta har barnen stått direkt under strålarna med öppen mun och då sväljer de antagligen också en del vatten, säger Leppänen.  

Vattnet i fontänen är inte drickbart. Det vatten som rinner ut från fontänens strålar och ner i bassängen cirkulerar direkt tillbaka till fontänen. 

Staden bedömde att det fanns en hälsorisk i att få i sig av vattnet. Dessutom är bassängens botten halt, trots att staden har rengjort den regelbundet, och fontänen ansågs därmed inte vara en säker plats för barn att leka. 

– Vattenfontänen är i första hand en dekoration och har inte planerats för sådan slags användning och därför finns de här säkerhetsriskerna.  

Vattenfontänen i stadsparken i Borgå utan vatten i sig. Bredvid fontänens bassäng står en skylt som varnar för halt botten.
Bildtext För tillfället blir det inget plaskande i vattenfontänen i stadsparken.
Bild: Milena Hackman / Yle

Inga olyckor tills vidare

Enligt Leppänen har det tills vidare inte skett några olyckor vid fontänen eller sjukdomsfall som går att spåra till att ha svalt vattnet. Beslutet om att stänga fontänen är en förebyggande säkerhetsåtgärd.

– Vi följer med läget och om det konstateras att det är säkert så öppnar vi kranarna igen, säger Leppänen.

Hälsomyndigheterna undersöker för tillfället vattnets kvalitet. 

Leppänen säger att staden är medveten om att det finns ett behov för en plats där småbarn kan vada i vatten och svalka sig i hettan. I framtiden kunde det eventuellt byggas en ny plats för det ändamålet.

– Torgets detaljplan håller på att utvecklas och i något skede kommer området kring torget att förnyas. Då går det självklart att utreda vilka möjligheter det finns för att bygga någon slags plats med vatten dit folk kan gå och svalka sig. 

Leppänen påpekar ändå att det kräver en hel del planering, arbete och pengar för att verkställa en sådan lösning.  

Diskussion om artikeln