Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans regering: Inga åskådare under OS i Tokyo på grund av smittorisken

Nuoret valokuvaavat itseään iltavalossa olympiarenkaiden edessä Tokiossa.
Bildtext Ingen publik på arenorna och inget festande i olympiska staden under OS, har arrangörerna och japanska regeringen bestämt.

Efter att ha bestämt att ingen utländsk publik ska tillåtas vid olympiska spelen har den japanska regeringen och Olympiska kommittén nu bestämt att spelen ordnas helt utan livepublik. Beslutet beror på oron över både det växande antalet fall i Japan och att deltavarianten ska få fotfäste i hela landet.

Olympiska spelen i Tokyo kommer att ordnas helt utan publik, meddelade landets regering och olympiska kommitté.

Beslutet att inte tillåta någon publik kommer efter att utländska besökare förbjöds för några månader sedan och samtidigt som ett undantagstillstånd trädde i kraft i Tokyo.

Japan står inför ett läge där antalet dagliga nya fall ökar och landet befinner sig i den så kallade accelerationsfasen av epidemin, främst på grund av allt fler fall i Tokyo.

Då antalet nya fall i Tokyo för en vecka sedan låg på över 680 var antalet nya fall nästan 900 på onsdag.

Regeringen är oroad över att deltavarianten kan få starkt fortfäste i hela landet under spelen.

Premiärminister Yoshihide Sugas popularitet har rasat dramatiskt sedan han i höstas efterträdde sin långvarige chef Shinzo Abe.
Bildtext Yoshihide Suga, Japans premiärminister, hade hoppats på att spelen skulle bli en framgång. Spelen har kostat Japan över 15 miljarder dollar hittills.

- Då vi beaktar vilken effekt deltavarianten har haft, och att vi vill förhindra att viruset får stor spridning i hela landet igen, måste vi nu trappa upp våra åtgärder för att stoppa spridningen, sade premiärminister Yoshihide Suga.

- Jag har hela tiden sagt att jag inte kommer att tveka att förbjuda åskådare vid spelen om så behövs.

Undantagstillstånd lägger sordin på OS-staden

Beskedet om att OS för första gången någonsin ordnas utan publik på läktarna kom kort efter att ett nytt undantagstillstånd som rör hela OS utlystes.

Undantagstillståndet kommer att innebära att barer och restauranger som serverar alkohol är stängda.

De japanska myndigheterna har förklarat undantagstillståndet och alkoholförbudet med att de har märkt att människor försummar restriktionerna och försiktighetsåtgärder då de har druckit alkohol.

Det i kombination med att spelen skulle ha lockat många besökare från olika håll i Japan, och med erfarenheterna från fotboll-EM, ledde till beslutet.

Stort motstånd

Spelen har stött på hårt motstånd bland japanerna redan länge, då OS har befarats bli startskottet för en ny allvarligare våg av covid-19.

Spelen skulle egentligen hållas redan juli 2020, men sköts upp på grund av pandemin.

Både en majoritet av befolkningen, den japanska oppositionen och majoriteten av landets folkhälsoexperter har ändå fortsatt att kräva att spelen skjuts upp ytterligare eller helt inhiberas.

Poliiseja ja mielenosoittajia Tokiossa.
Bildtext Prtoester mot spelen har varit en återkommande syn i Tokyo under det senaste året. En majoritet av befolkningen vill skjuta upp eller helt inhibera spelen.

- Det är inte försent. Skjut upp eller inhibera, sade CDP-partiets ordförande Yukio Edano efter att beskedet om ett publikförbud.

Också landets hälsomyndigheter har krävt att spelen skjuts upp.

Det har ändå spekulerats att Internationella olympiska kommittén IOK har motsatt sig ytterligare en uppskjutning.

Orsaken tros vara att IOK:s största inkomstkälla är tv-rättigheterna till spelen och att en fördröjning skulle leda till förluster på mellan tre till fyra miljarder dollar.