Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobon Jörgen Wickholm ska cykla närmare 300 kilometer runt Saimen i grupp: “Jag tror inte att baken håller mycket mer än tio timmar”

Från 2021
Ett tjugotal cyklister som står vid sina cyklister på rad.
Bildtext En del av det gäng som tillsammans i grupp ska cykla närmare 300 kilometer runt Saimen. Gruppen tränade tillsammans inför loppet under ett veckoslut.
Bild: Privat/Otto von Frenckell

Jörgen Wickholm är en av många cyklister som på fredag kommer att stå på startsträcket för Saimaa Cycle Tour, redo att bege sig i väg på en närmare 300 kilometer lång trampfärd genom natten.

Tillsammans med en grupp på 17 andra ska Sibbobon Jörgen Wickholm trampa sig igenom cykelloppet natten mellan den 9 och 10 juli.

– Jag blev medlurad till det här på vintern av en av cyklisterna, Daniel Blomster. Det är ganska lätt att få mig medlurad på sådana här småtokiga evenemang. Det passade bra i min kalender, mer än så behövs inte, säger Wickholm då Yle Östnyland ringer upp honom en dag innan loppet.

Saimaa Cycle Tour går med sina 285 kilometer genom Puumala, Sulkava, Nyslott, Punkaharju och Ruokolax tillbaka till start- och målområdet i Imatra. 

– Det här loppet blir med råge det längsta jag någonsin har cyklat, 100 kilometer längre tror jag. Det är ett litet frågetecken för mig själv hur det kommer att kännas efter 200 kilometer.

Träning både i grupp och individuellt

För att klara av ett så här långt cykellopp krävs en del träning, medger Wickholm. 

– Man måste ha en del kilometer i benen före loppet. Annars blir närmare 300 kilometer ganska långt. 

I gruppen som Wickholm ska cykla med finns personer med olika träningsbakgrund. Bland de 18 gruppmedlemmarna finns både proffscyklister och mindre erfarna cyklister.

En gemensam faktor för många är att de hållit på med orientering, så också Wickholm.

Olavinlinna
Bildtext Deltagarna i Saimaa Cycle Tour cyklar bland annat förbi Nyslott under den närmare 300 kilometer långa rutten runt Saimen.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Inför loppet har gruppen tränat både individuellt och tillsammans.

För en dryg månad sedan samlades en stor del av gänget i Lojo för att träna tillsammans under ett veckoslut. Wickholm hade inte möjlighet att delta i träningslägret men berättar att gruppcykling är bekant för honom sedan tidigare.

– Det är alltid lite annorlunda att åka i led med dubbelpar. Jag har cyklat i grupp tidigare så jag vet lite vad det går ut på att hålla positioner och avstånd. 

"Magiskt att vara i gång på natten"

Saimaa Cycle Tour år av stapeln under natten vilket innebär att en del av loppet kommer att cyklas i mörkret. 

Att idrotta på natten är inget nytt för Wickholm, trots att han inte har erfarenhet av att cykla på natten. 

– Jag har orienterat på natten. Det är alltid lite magiskt att vara i gång på natten och jag tror att det kommer att bli en speciell upplevelse att cykla.

Vi ska försöka se till att njuta men det är klart att vi inte far dit för att söndagstrampa heller

― Jörgen Wickholm

För att se och synas i mörkret behöver alla cyklister ha lampor både fram och bak, berättar Wickholm.

– Det är viktigt att tänka på säkerheten och kanske hålla lite längre avstånd till de andra åkarna så att vi klarar oss helskinnade till morgonsolen. 

Förutom lampor behövs också en del annan utrustning med under loppet, bland annat extra däck och verktyg. 

– Sannolikheten är ganska stor att någon av oss kommer att få tekniska problem. Vi får bara hoppas att det är frågan om punkteringar och sådant som man kan göra något åt under själva loppet.

30 km/h under tio timmar

Gruppen har valt att inte lägga några större målsättningar inför loppet. Målet är att försöka hålla farten uppe i 30 kilometer i timmen, berättar Wickholm. 

– Då tar det lite under tio timmar. Jag tror att baken på de flesta inte håller att sitta så där hemskt mycket mer än tio timmar. 

Ett annat mål är att försöka se till att alla kommer runt loppet i grupp.

– Vi har ingen tävling med varandra eller mot någon annan. Vi ska försöka se till att njuta men det är klart att vi inte far dit för att söndagstrampa heller; då tar det helt för länge.

Hände som håller i ett cykeldäck.
Bildtext Det är bra att ha med sig extra däck under ett långt cykellopp. Illustrerande arkivbild.
Bild: Sebastian Backman/Yle

Hur kroppen ska hålla i närmare 300 kilometer är ett frågetecken för Wickholm men dagen innan loppet känns kroppen i alla fall bra, berättar han.

– I början av veckan var musklerna lite sjuka då jag gjorde en halvdistans Ironman förra veckoslutet. Nu har det känts bra i några dagar.

De sista timmarna innan det bär av mot starten i Imatra ska de sista förberedelserna göras.

– Nu är det bara att tanka kolhydrater och vätska. Det kommer att bli varmt och långt. Cykeln ska såklart också förberedas och så ska energi i form av geler och proteinstänger införskaffas, säger Wickholm.

Sibbobor cyklar runt Saimen: "Det blir varmt och långt"

5:20

Diskussion om artikeln