Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland hade häng på medalj i stafetten men slutade fyra – Kirmula förbannad på arrangörerna då kartan gick sönder i regnet

Från 2021
Uppdaterad 08.07.2021 21:45.
Miika Kurmula springer och tittar på kartan.
Bildtext Miika Kirmula fick en dramatisk avslutning på sin etapp i stafetten.
Bild: Pirjo Valjanen, Suomen Suunnistusliitto

Finlands herrlag överträffade förväntningarna i VM-stafetten och slogs in i det sista om medaljerna. Olli Ojanaho gick ut på den sista etappen som tvåa men tappade två placeringar. I damernas stafett slutade Finland på åttonde plats.

I den senaste VM-stafetten för två år sedan stod det finländska herrlaget för en sensationell insats. Den blåvita trion knep då ett silver bakom överlägsna Sverige.

I årets stafett förväntades Finland få svårt att försvara den medaljen, men laget överträffade förväntningarna och låg länge med i den absoluta täten.

Miika Kirmula var vass på den första etappen men fick en dramatisk avslutning. När han kom in till stadion och skulle ut på det andra varvet såg han konfunderad ut och viftade mot arrangörerna.

Det visade sig senare att kartan hade gått sönder i regnet och Kirmula såg inte vad det stod på den andra sidan. Han fick heller ingen reservkarta av arrangörerna.

Kirmula hade ändå samma gaffling som ledande Ukraina och hängde på Ruslan Glibov fram till växlingen. Kuirmula svor rakt in i kameran efter att han hade skickat ut Elias Kuukka och hade sedan en het diskussion med en funktionär.

Finland tvåa på sista etappen

På andra etappen tappade Kuukka nästan en minut på Norge som gick upp i ledningen, men ankaret Olli Ojanaho kunde ändå springa ut i skogen som tvåa.

Ojanaho inledde stabilt på sin etapp men gjorde sedan en miss och tappade andraplatsen till Sverige. Ojanaho passerades senare också av Schweiz och i den leriga och mjuka terrängen fick han se medaljen glida ur händerna.

Sverige vann till slut guldet före Norge och Schweiz medan Ojanaho förde Finland i mål som fyra.

– Det är otroligt fina lopp av alla tre i finländska laget. Vi får gratulera dem och tränaren Fredric Portin för den här fina fjärdeplatsen.

– Det kan kännas surt att vara så nära bronset men det är Sverige, Norge och Schweiz som är före, säger Yle Sportens expertkommentator Saara Norrgrann i tv-sändningen.

Nymalm imponerade i första VM-stafetten

I damernas stafett blev det också svenskt guld. Lisa Risby, Sara Hagström och Tove Alexandersson var överlägsna och besegrade det schweiziska laget med två och en halv minut.

För Finlands trio Venla Harju, Amy Nymalm och Veera Klemettinen blev det en åttonde plats. Nymalm fortsatte att visa fina takter i VM då hon lyfte upp Finland från tia till femma på sin etapp.

– Hon kan vara helt nöjd med sin insats, sa Magnus Eklöv i tv-sändningen.

– Bra jobbat av Amy, kompade expertkommentatorn Saara Norrgrann.

Klemettinen tappade sedan tre placeringar på sin ankaretapp och Finland gick i mål drygt tolv minuter efter Sverige.

VM i orientering avslutas med långdistanser på fredag.

Resultat, stafetter:

Herrar:

1. Sverige
2. Norge +51
3. Schweiz +2.00
4. Finland +2.22

Damer:

1. Sverige
2. Schweiz +2.33
3. Norge +7.01
4. Ryssland +07.13
--------------
8. Finland +12.15

Diskussion om artikeln