Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allvarlig flygkrasch vid Örebro flygplats – alla nio ombord omkom

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 05:57.
Ett flertal personer har omkommit i olyckan, uppger polisen.
Bildtext Räddningstjänsten larmades om olyckan klockan 19.22 svensk tid.
Bild: TT / Lehtikuva

Ett flygplan med nio personer ombord kraschade vid Örebro flygplats i Sverige i går kväll. Samtliga uppges ha omkommit i olyckan. När räddningspersonalen kom till olycksplatsen stod det snabbt klart att ingen ombord överlevt.

Ombord på planet, som enligt nyhetsbyrån TT var ett mindre DHC2 Turbo Beaver-propellerplan, fanns en pilot och åtta fallskärmshoppare.

– Flera personer har omkommit. Det är en mycket allvarlig olycka. Ett totalhaveri, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen till Aftonbladet.

Larmet om olyckan gavs klockan 19.20 lokal tid. Flera ambulanser larmades till platsen och enligt TV4 nyheter fördes två personer till sjukhus.

Örebro universitetsjukhus gick upp i förstärkningsläge på grund av olyckan, men kunde senare under kvällen återgå till normalläge.

Sjukhuset aktiverade även en krisgrupp på flygplatsen för anhöriga som tagit sig dit.

Kraschen ska ha inträffat strax efter start. Planet började brinna men branden har släckts.

Haverikommissionen inkopplad

Statens haverikommission har bekantat sig med olycksplatsen.

– Jag är på väg dit och har två utredare på väg. De kommer intervjua vittnen och tala med personal i flygledartornet, sa Peter Swaffer som leder utredningen till SVT.

Haverikommissionen ska börja med att höra ögonvittnen och informerar om händelserna på fredag.

– Vi har tagit beslut om att inleda en olycksplatsundersökning. Jag samverkar med polisen för att kunna planera arbetet under morgondagen, bland annat informationsmöte till anhöriga, sannolikt också en presskonferens, säger Swaffer.

Svårt att utreda

Olyckan kan ändå bli svårutredd, tror en flygsäkerhetsexpert Sveriges radio har talat med.

Hans Kjäll hänvisar till tidigare olycksutredningar där mindre sportplan som inte används för reguljär passagerartrafik har varit inblandade.

Den typens plan saknar oftast färdskrivare som ger en komplett bild av händelseförloppen före olyckor.

- Det här är ett flygplan som inte har krav på svarta lådor exempelvis, där ju analysen blir mycket säkrare och där man kan höra vad som sades i kabinen och där flygplanets status kan avläsas på ett objektivt sätt, säger Kjäll.

- Här är man alltså hänvisad till vittnen och eventuell radiotrafik.

Kondoleanser från kungen och presidenten

Efter olyckan har kondoleanserna kommit. I ett pressmeddelande från svenska kungahuset låter kung Carl XVI Gustaf meddela att han vill framföra sina kondoleanser. "Min familj och jag tänker i dag särskilt på alla dem som stod de förolyckade personerna nära. Vi beklagar deras svåra förlust", säger kungen enligt ett pressmeddelande från svenska kungahuset.

Också Finlands president Sauli Niinistö har skickat sina kondoleanser. På Twitter skriver presidentens kansli att "republikens president har förmedlat sina kondoleanser till H.M. Konung Carl XVI Gustaf av Sverige och offrens anhöriga med anledning av flygolyckan i Örebro."

Källor: SVT, TT, Nerikes Allehanda, SR, Expressen, SvD, TV4 nyheter

Artikeln uppdaterades fredag klockan 4.48 med dödssiffran, haverikommissionen och krisgruppen

Artikeln uppdaterades fredag 5:56 med Hans Kjälls kommentarer