Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden: USA avslutar sitt längsta krig - inga fler amerikaner till Afghanistan

Joe Biden talar om Afghanistan i Vita huset den 8 juli 2021.
Bildtext Enligt Biden bör USA ta itu med de hot som existerar nu.

USA:s president Joe Biden försvarar sitt beslut att dra bort de amerikanska trupperna från Afghanistan. Biden sa i ett tal i Vita huset på torsdagen att trupperna ska ha lämnat landet senast den 31 augusti, bortsett från de 650 soldater som ska skydda USA:s ambassad i huvudstaden Kabul.

Biden sa att USA har nått sina mål i Afghanistan genom att ha besegrat al-Qaida och ha förhindrat nya attacker av samma slag som attackerna den 11 september 2001. Dessutom dödades al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin av amerikanska kommandosoldater 2011.

Biden sa vidare att det är dags att avsluta USA:s längsta krig och att han inte kommer att sända ännu en generation amerikaner för att kriga i Afghanistan. 

Han sa vidare att USA inte gick in i Afghanistan för att bygga upp en ny stat. Den rätten och det ansvaret tillhör enligt honom det afghanska folket.

Biden sa att den afghanska regeringen borde sträva efter ett avtal med talibanerna. Han tror att det är högst osannolikt att en och samma regering kommer att styra över hela landet.

Bidens beslut i april att dra bort trupperna från Afghanistan senast den 11 september i år har ifrågasatts i USA och kritiker har krävt att Biden motiverar beslutet.

Enligt Biden kan USA inte vara bunden av riktlinjer som slagits fast för 20 år sedan. Enligt honom bör USA ta itu med de hot som existerar i dag.

Den amerikanska truppreträtten är till 90 procent genomförd, säger det amerikanska försvarsdepartementet. Samtidigt har talibanerna inlett en offensiv i Afghanistan.

Biden lovade också att de tusentals afghanska tolkar som hjälpt de amerikanska trupperna kommer att föras i säkerhet utanför Afghanistans gränser. Annars riskerar de att utsättas för attacker från talibanernas sida.

Källor: Reuters, AFP