Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gärningsmännen bakom mordet på Haitis president identifierade - 26 colombianer och två amerikaner utförde angreppet

Från 2021
Polisen vaktar bakbundna misstänkta i mordet på presidenten Jovenel Moise i Port-au-Prince.
Bildtext Polisen vaktar bakbundna misstänkta i mordet på presidenten Jovenel Moise efter en stort operation i huvudstaden i Port-au-Prince.
Bild: EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard

En grupp före detta soldater från Colombia och USA ligger bakom mordet på president Jovenel Moïse, säger chefen för Haitis nationella polis. Åtta av dem är ännu på fri fot.

Haitis nationella polis har identifierat medlemmarna i gruppen som ligger bakom mordet på president Jovenel Moïse.

Moïse sköts ihjäl i onsdags då en grupp på 28 legosoldater beväpnade med stormgevär angrep hans residens.

Enligt chefen för den nationella polisen Leon Charles bestod gruppen av 26 colombianska och två amerikanska medborgare som alla var före detta soldater.

Martine ja Jovenel Moise
Bildtext Presidentfrun Martine Moïse skadades allvarligt i angreppet och vårdas på sjukhus i Florida.
Bild: Jean Marc Herve Abelard / AOP

- Vi har gripit 15 av colombianerna och de två amerikanerna. Tre colombianer har dödats och åtta är fortfarande på fri fot, sade Charles.

Colombias försvarsminister har bekräftat att åtminstone sex av de gripna är före detta soldater och har beordrat colombianska försvarsmakten att stödja polisutredningen på alla tänkbara sätt.

Gripna misstänka för mordet på Haitis president.
Bildtext Colombia har bekräftat att sex av de gripna är före detta soldater. Enligt myndigheterna i Haiti var hela gruppen som utförde dådet före detta yrkesmilitärer.
Bild: EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard

USA:s utrikesdepartement sade att de inte har kunnat bekräfta att någon amerikansk medborgare skulle ha gripits.

Taiwans utrikesministerium uppgav att elva gärningsmän hade gripits vid landets ambassad, men uppgav att de inte visste varför gärningsmännen var där.

Hjärnan bakom dådet söks

Ett 15 dagar långt undantagstillstånd är i kraft medan polisen utför en massiv spaningsoperation i jakten på de resterande angriparna.

Gränsen till grannlandet Dominikanska republiken har stängts medan så gott som hela huvudstaden Port-au-Prince har stängts ned i ett försök att förhindra att gärningsmännen flyr.

Polisen försöker nu också komma gärningsmännen eller de personer som har beställt mordet på Moïse på spåret.

Charles beskrev angreppet som en sofistikerad och professionellt utförd operation som har krävt resurser att utföra.

En polis patrullerar i Port-au-Prince då två amerikanska misstänkta för mordet på president Jovenel Moise ska flyttas till häktet.
Bildtext En polis patrullerar i Port-au-Prince då två amerikanska misstänkta för mordet på Moïse flyttades till häktet. Arga anhängare till presidenten försökte storma polisstationer där de misstänkta hölls i förvar.
Bild: EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard

- Det var en fullskalig och väl utrustad kommandoenhet med sex bilar till sitt förfogande som utförde det här angreppet, sade Charles.

Enligt landets de facto ledare, tillfälliga premiärministern Claude Joseph, kan motivet ha varit att Moïse försökte föra en kamp mot oligarker, alltså de rika affärsmän som har mycket makt i Haiti.

Moïse valdes till president på grund av löften om att bekämpa korruption och göra landets institutioner mer rättvisa.

I februari greps 20 personer, bland dem flera ledande affärsmän, som enligt Moïse hade planerat att låta mörda honom och utföra en statskupp vid sju olika tillfällen.

En domstol släppte ändå dem på grund av bristande bevis.