Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oväntade blåvita medaljhoppet i Tokyo – superåret har gjort Matilda Castren till Finlands bästa damgolfare genom tiderna: "Allt är möjligt"

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 08:59.
Matilda Castren har slagit ett golfslag.
Bildtext Matilda Castren tävlar den här veckan i Sylvania, Ohio.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Matilda Castren har klättrat på världsrankningen i golf med en rasande fart. Efter succén på LPGA-touren kallar tränaren Petteri Nykky henne för ett medaljhopp i Tokyo. "Hon är absolut i tillräcklig form för medalj", slår Nykky fast för Yle Urheilu.

På den senaste världsrankningen hittas Castren som nummer 59. Ännu i början av 2021 fick man gå ner ända till plats 211 för att hitta den finländska golfsensationen.

I och med den färska klättringen på 15 platser är hon nu Finlands bästa golfdam genom tiderna. Minea Blomqvist-Kakko var som bäst 62:a.

– Om jag förr kunde säga att jag är Finlands mest framgångsrika damgolfare, så kan jag numera bara säga att jag är en pionjär för finländsk damgolf. Om man vunnit på LPGA-touren och blivit tvåa ett par veckor senare – och dessutom varit högre på rankningen än vad jag varit – så kan man nog säga att Matilda gått om mig, erkänner Blomqvist-Kakko för Yle Urheilu.

Castren har varit glödhet på den tuffa LPGA-touren i USA. I juni blev hon första finländare att ta hem en tävling på touren, och förra veckan blev det en andraplats i Texas.

– Jag visste att den här dagen skulle komma, men trodde inte att den skulle komma så här snabbt, sa Castren efter den historiska vinsten.

På LPGA-touren är hon 23:e på listan över årets prispengar. Framgångarna i år har hittills gett henne 433 274 dollar (365 077 euro).

OS-drömmen kom fyra år i förtid

Ursprungligen fanns Castrens OS-sikte på Paris 2024. Men 26-åringens storform gör att hon kan glänsa redan i Tokyo, menar hennes tränare Petteri Nykky.

Castren och Finlands andra golfdam Sanna Nuutinen har redan varit på plats i Japan för att bekanta sig med banan i Kawagoe. Banan kännetecknas av lutande greener, där närspelet blir ännu viktigare.

– I golf avgör också många andra saker än planens form och hur den passar för golfaren. Slumpen har också betydelse. Därför tycker jag inte man kan tala om medaljfavoriter, men chanserna till medalj finns, menar Nykky – som också är förbundskapten för innebandyherrarna – i Yles intervju.

Matilda Castren vann en LPGA-tävling i golf.
Bildtext Matilda Castrens förra månad var en fullträff.
Bild: AFP / Lehtikuva

Castren laddar upp för sommarspelen med att tävla. Bland annat i Åbo nästa vecka, där hon ställer upp på Europatourtävlingen vid Aura Golf.

– Om man tittar på insatserna så är Matilda absolut i en form som kan leda till medalj i Tokyo. I OS är världstoppen med, men inte i ett så brett startfält. Landskvoterna gör att USA och Sydkorea, som har de bästa spelarna, bara får skicka fyra spelare.

Jagar plats i Solheim Cup

Vad ligger då bakom Castrens sensationella framfart? Blomqvist-Kakko poängterar att 26-åringen alltid haft en bra slagteknik, men nu har även puttarna börjat sitta.

– I LPGA är planerna långa och greenerna svåra. En god slagteknik ger jämnheten som behövs, vilket vi såg förra helgen då hon klarade varje dag på under 70 slag. Då hon dessutom börjat lita på sina puttar är allt möjligt.

Ett annat stort mål för Castren är Solheim Cup i Ohio i september. Där möter USA:s damelit Europas dito, och Nuutinen är aktuell tack vare poänglistan på Europatouren.

Hindret för Castren för tillfället är att hon saknar medlemskap på Europatouren. "Lättaste" sättet att få medlemskapet är att vinna en deltävling – till exempel i Åbo nästa vecka.

– Det går inte bara att anmäla sig med dit. Det är onödigt att stressa med den här saken. Matilda förtjänar nog en plats dit med sin nuvarande nivå, men nu fokuserar vi enbart på att utveckla spelet, betonar Nykky.

Den här veckan tävlar Castren på LPGA-tourens deltävling i Sylvania, Ohio. Efter öppningsrundan ligger hon på en delad tredje plats, med resultatet fem under par.

Diskussion om artikeln