Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Brutal avslutning på orienterings-VM – långdistansen avgörs i stentuff terräng

Uppdaterad 09.07.2021 16:14.

Stafetten visade att terrängen i Tjeckien bjuder på både teknisk och fysisk utmaning för orienterararna. Långdistansen avgörs i samma terräng och kommer verkligen att bjuda på utmaningar. Tove Alexandersson kan bli historisk ifall hon också vinner långdistansen.

Sandstensterrängen i Tjeckien kommer att stå för ett brutalt avslut på VM-veckan. Svårorienterad terräng med en massa höjdmeter kommer garanterat att suga musten ur orienterarna. En del har redan sex lopp i benen inför den avslutande långdistansen.

Gårdagens stafett gav redan ett smakprov på vad långdistansen kommer att vara. Herrarnas bana mäter 13,6 km och har över 1 000 meter stigning! 

Bland damerna finns det en förhandsfavorit, Tove Alexandersson, som vid seger blir historisk med att vinna samtliga lopp i ett och samma VM. Med den fysiska kapacitet Alexandersson har är det högst sannolikt att hon går som segrare ur långdistansen.

De finska damerna i tävlingen är Marika Teini, Maija Sianoja och Lotta Karhola. En placering bland de tio främsta är vad damernas kapacitet räcker till för tillfället i den stentuffa konkurrensen.

På herrsidan är det däremot betydligt jämnare i kampen om medaljerna. Om än formen är ett frågetecken så är Olav Lundanes alltid en segerkandidat på den här distansen. Men ett trilskande baklår kan sätta stopp för norrmannen, precis som i medeldistansen.

Gustav Bergman, Kasper Fosser, Lucas Basset, Matthias Kyburz är några av segerkandidaterna. Men fältet är så jämnt att det finns en handfull löpare till som kan vara med i kampen. Fräscha ben kan vara ett vinnande koncept.

Miika Kirmula, Elias Kuukka och Olli Ojanaho – stafettrion – utgör den finska truppen på långdistansen. Alla tre visade pigga takter under stafetten och höjde därmed lite på förväntningarna inför loppet. Med likadana insatser som i stafetten är en placering bland de sex främsta möjlig.

Långdistansen sänds endast på Arenan, med start klockan 16.20