Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Både vätskebrist och vattenförgiftning kan drabba dig i värmeböljan – svårt att skilja på symtomen

Från 2021
ÅUCS jour.
Bildtext Flera söker sig till jouren då värmeböljan tar på krafterna.
Bild: Yle/Adrian Perera

Lika många patienter uppsöker vård för vattenförgiftning som för vätskebrist vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Värmeböljan är påfrestande för alla och enligt Meteorologiska institutets prognoser ser det varma vädret ut att fortsätta. Vi är vana vid uppmaningar om att dricka mycket vatten och receptet på många symptom under sommaren sägs ofta vara vatten och vila. Kroppens funktionsförmåga i värmen är beroende av vätskemängden och att salthalten är i balans.

- Då man vet om att man ska dricka mycket vatten så blir det lätt så att man dricker för mycket vatten och drabbas av vattenförgiftning. Vi har i sommar lika många patienter som uppsöker vård för vattenförgiftning som för vätskebrist, berättar Juha Peltonen som är vikarierande överläkare vid jouren vid ÅUCS.

Dagligen tar ungefär 5 till 10 personer, som mår dåligt av värmen kontakt med jouren vid ÅUCS. Det är oftast frågan om äldre personer, säger Peltonen.

En nedkyld flaska med vatten framför en fläkt.
Bildtext Att vistas i varma lokaler allt för länge tär på krafterna.
Bild: Ari Hursti / Yle

Liknande symtom leder till feldiagnoser

Då man drabbas av vätskebrist är de första symtomen trötthet, huvudvärk och illamående. För vattenförgiftning är symptomen precis de samma och i svåra fall kan de leda till svindel eller kramper i kroppen.

För att förebygga såväl vätskebrist som vattenförgiftning betonar Peltonen betydelsen av att få i sig salt mat. Ifall man misstänker vattenförgiftning ska man enligt honom återställa vätskebalansen i kroppen genom att få i sig salt.

- Vattenförgiftning beror på att salthalten i kroppen rubbats. Om det hjälper att dricka vatten med salt är tveksamt, så det bästa är salt mat, säger Peltonen.

För att följa med sin vätskebalans och kunna försäkra sig om att man får i sig rätt mängd vätska, tipsar Peltonen om att hålla koll på urinens färg

. Ifall det är för mörkt eller om man inte alls är kissnödig ska man dricka mer vatten, medan ett allt för ljust urin tyder på att man bör få i sig mer salt och dricka lite mindre.

Ifall värmeböljan fortsätter ska alla, oberoende ålder, se till att söka sig till svala utrymmen, se till att dricka rätt mängd vatten och undvika direkt solljus.

Diskussion om artikeln