Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands reserestriktioner får Finnair att satsa på flygresor från Stockholm – sysselsätter 270 personer i Finland

Från 2021
En person på ett Finnairplan i ett flygsäte. Killen är iklädd i munskydd.
Bild: Lehtikuva

Finnair utvidgar sin flygtrafik i vinter. I oktober börjar flygbolaget flyga från Stockholm till de populära resmålen Bangkok och Phuket i Thailand samt Miami i USA. Det här innebär arbete för Finnairs piloter och kabinpersonal som är anställd av Airpro Suomi.

– Vi ser att det finns möjligheter i Sverige. Thailand och Miami är jättepopulära semesterdestinationer för svenskar. Vi har lite extra kapacitet, vi använder inte alla våra flygplan från Helsingfors så vi ser att det finns möjlighet att få lite ny business här, kommenterar kommunikationschef Päivyt Tallqvist de nya rutterna.

Det här att ni har extra kapacitet, beror det på de finländska reserestriktionerna?

– Just det, just nu flyger vi inte med alla våra flygplan utan vi flyger med ungefär 15 procent av vår kapacitet. Det betyder att vi har extra flygplan som vi naturligtvis vill använda.

Eftersom Finnair inte har full kapacitet i bruk från Helsingfors har man kunnat kolla in andra möjligheter, förklarar Tallqvist. Stockholm är en jätteviktig marknad för bolaget tillägger hon.

Rutterna inleds i oktober och pågår till maj nästa år.

Räknar ni med att ni använder en liten del av er kapacitet ännu i oktober?

– Vi vet att resandet så småningom börjar öka då många länder öppnar för resande. Det gäller också Finland. Visst kommer vi flyga mer på vintern än vi flyger just nu. Det betyder att vi under vintern kan ha nya direktflyg från Arlanda till Miami och Thailand.

Flygningarna kommer inte att påverka flygtrafiken till och från Helsingfors, intygar Tallqvist.

– Vi flyger fortfarande från Helsingfors till Thailand och vi kommer flyga från Helsingfors till Miami.

Hon tydliggör att man inte har några planer på att göra Stockholm Arlanda flygplats till en ny bas.

Finnairs piloter, personal från Airpro Suomi

Ombord på flygplanen finns Finnairs piloter och kabinpersonal som Finnair köper från Airpro Suomi. Enligt flygbolagets operativa chef Jaakko Schildt skapar flygningarna totalt ungefär 270 finländska arbetsplatser, varav 100 är vid Finnair.

"Vi stöder också att den kabinpersonal som tillfället är permitterad vill söka tidsbundna kontrakt vid Airpro för de här flygningarna, för att sedan återvända för att jobba hos Finnair", säger Schildt i Finnairs pressmeddelande.

Finnair uppger att man till en början ville använda sin egen kabinpersonal. Man lyckades nå konsensus i juni angående piloternas arbetsbild och de kommer att flyga från Helsingfors till Stockholm och vila där innan de sedan inleder långdistansflygningarna. Man lyckades dock inte hitta en liknande lösning under förhandlingarna med kabinpersonalen då Bil- och Transportbranschens Arbetarförbundet AKT sa nej, förklarar Päivyt Tallqvist.

Kollektivavtalet stöder inte att kabinpersonalen flyger från Stockholm eftersom de är stationerade i Helsingfors.

Flygrutterna är i kraft till den 22 maj 2022. Tallqvist kan i det här skedet inte säga om det kan bli aktuellt att fortsätta rutterna efter det.