Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dom i narkotikahärvan Katiska 2, tyngsta åtalen förkastades

Från 2021
Två suddiga figurer framme på bilden, i bakgrunden syns brottsmisstänkta Niko Ranta-aho i en vit t-skjorta med allvarlig min på ansiktet.
Bildtext Niko Ranta-aho anländer till rätten under den första Katiska-rättegången.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors tingsrätt har förkastat de tyngsta åtalen i den så kallade Katiska 2-härvan rörande narkotikabrott.

I den första Katiska-härvan dömdes omkring femtio personer för olika brott kring smuggling och distribution av droger. Av dem var fyra åtalade också den här gången.

Sammanlagt femton personer åtalales den här gången. Nio av dem dömdes.

Rätten förkastade de tyngsta åtalen gällande försök till att föra in 50-100 liter amfetaminolja och ett parti marihuana på minst 100 kg i landet. Amfetaminoljan skulle ha blandats med rent koffein före vidaredistribution. Diskussion om var man bäst kunde komma över stora mängder koffein användes som bevis i rättegången.

Åklagaren har enligt tingsrätten inte lyckats bevisa att de åtalade skulle ha fört eventuella planer till en straffbar nivå av förberedelse.

Niko Ranta-aho dömdes till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Rätten tog i sin motivering hänsyn till den tidigare domen på elva år som Ranta-aho fått i det första Katiska-fallet. Åklagaren hade yrkat på tretton års fängelsestraff. Skulle det ha dömts ovanpå den tidigare domen hade det blivit en historiskt lång dom för narkotikabrott i Finland.

Juha-Matti Ruissalo dömdes till sex års och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott och skjutvapenbrott. Också Ruissalo har dömts i det första Katiska-fallet.

En släkting till Ranta-aho stod åtalad för grovt narkotikabrott, men det åtalet förkastades.

Yle publicerar namnen på de dömda på grund av Katiska-fallens stora omfattning. Fallen omfattade flera åtalspunkter för narkotikabrott och skjutvapenbrott. Flera av brotten klassades som grova.

Ny undersökning efter att Ranta-aho släppts ur häkte

Den nya härvan började nystas upp efter att Ranta-aho släppts ur häktet förra sommaren.

Myndigheterna kom de misstänkta på spåren på många olika sätt. Dels beslagtog tullen droger och läkemedel klassade som droger som de misstänkta försökte föra in i landet, dels lyckades polisen få tillgång till krypterade meddelanden polisen och åklagaren menade att de misstänkta skickat till varandra.
De misstänkta hade använt en krypterad tjänst, Sky ECC, som europeiska polismyndigheter lyckades öppna i början av året. Knäckandet av meddelandetjänsten gav polismyndigheterna tillgång till över en miljard meddelanden och ledde till hundratals gripanden över hela europa.

Ranta-aho har nekat till åtalen, bland annat med motiveringarna att han inte skulle ha kunnat begå brotten medan han suttit frihetsberövad, och med att han hade så stora skulder efter de droger som beslagtagits tidigare att han omöjligen skulle ha kunnat skaffa ytterligare partier. Kommunikation som verkar handla om införskaffning och distribution av droger säger han att var skämt och inte allvarligt menad eller verklighetsförankrad.

Domarna har ännu inte vunnit laga kraft, och det är möjligt att flera av dem går vidare till högre instans. Ett flertal av de första Katiska-fallen ska tas upp i hovrätten.

Diskussion om artikeln