Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaläget i Europa förvärras – vilka blir följderna för smittspridningen av fotbolls-EM?

Från 2021
Forskare oroade för coronaföljderna av EM-finalen - Spela upp på Arenan

Förra veckan varnade Världshälsoorganisationen att coronaläget i Europa förvärras, antalet nya fall har åter börjat stiga efter flera veckor av stadig minskning. Somliga länder har blivit tvungna att återinföra restriktioner, och forskare är oroliga för följderna av fotbollens EM-final i London.

WHO varnade förra veckan för ytterligare en coronavåg i Europa, om länderna inte behåller disciplinen med sina restriktioner. Flera länder har redan hunnit lätta på sina restriktioner, men kan nu tvingas ompröva de besluten.

Cypern har de senaste dagarna drabbats av en veritabel explosion av nya coronafall, och rapporterna om europeiska länder där den smittsammare deltavarianten blivit dominant blir ständigt fler.

Som grafiken nedan visar förekommer i övrigt de mest oroväckande smittspridningarna för tillfället i Portugal, Spanien och Storbritannien.

Artikeln fortsätter efter grafiken.

Förra veckan överskred antalet nya fall i Portugal 2 000 för första gången sedan början av året, vilket fick regeringen att igen införa ett nattligt utegångsförbud för nästan hälften av landets befolkning.

I Spanien beslöt å sin sida regionen Katalonien också den här veckan att igen införa restriktioner för nattlivet. Nattklubbar stängs och besökare vid evenemang utomhus måste uppvisa ett negativt coronatest eller ett vaccinationsintyg.

Ihmisiä uimarannalla.
Bildtext Spanien och Portugal hör till Europas värst coronadrabbade länder med semestersäsongen för dörren.
Bild: David Borrat / EPA

Frankrike avråder sina medborgare från att resa till Spanien och Portugal. Tyskland har portat resenärer från Portugal, och klassificerar hela Spanien som ett riskområde och Cypern som ett högincidensområde.

Vilken roll spelar fotbolls-EM?

WHO:s Europadirektör Hans Kluge fäste uppmärksamhet vid sociala kontakter och storevenemang, och organisationen uppmanar värdstäder för pågående fotbolls-EM att bättre hålla koll på hur och var åskådarna rör sig under, före och efter matcherna.

Hittills är det svårt att slå fast exakt hurudan effekt fotbolls-EM kan ha haft på smittspridningen.

Finland fick som känt ökad smittspridning efter att fotbollsturister återvände från värdstaden S:t Petersburg och Danmark har också drabbats av fler fall efter matcherna i Köpenhamn.

Landet hade i juni precis fått ned det dagliga antalet fall till kring 200, men det steg till 500-600 efter månadsskiftet. Allan Randrup, professor i virologi, manar ändå till lugn.

– Vi märker att antalet stiger, men det goda är att fallen förekommer hos åldersgruppen 20-29, som inte blir allvarligt sjuka. Därför ser vi inte heller någon ökning i antalet intagna, säger Randrup till Ritzau.

Tanskan kannattajat riemastuivat joukkueensa maalista Venäjää vastaan.
Bildtext Danska supportrar på match i Bakus huvudstad Azerbajdzjan.
Bild: 2021 Getty Images

Värdländerna Spanien och Nederländerna har uppvisat kraftigt stigande antal fall de senaste dagarna, men intressant nog har samma utveckling än så länge uteblivit i rätt många andra värdländer.

I Tyskland, Italien och Ungern har ingen våldsam ökning ägt rum efter matcherna de senaste veckorna.

Förra veckan hade Tyskland ett incidenstal på under 5 – det lägsta på ett år – men den siffran har blivit aningen större de senaste dagarna. Experter i Italien har uppmanat till vaksamhet efter att antalet fall på sistone börjat stiga lätt.

Ungern stod värd för flera matcher med 50 000 åskådare på läktarna, men har än så länge ett stabilt coronaläge. Det kan möjligtvis förklaras med att antalet nya fall i landet varit lågt sedan maj och att landet med knappt tio miljoner invånare hittills har gett över tio miljoner doser coronavaccin.

Artikeln fortsätter efter grafiken.

Orosmomentet Storbritannien

Storbritannien har ett av Europas värsta coronalägen för tillfället med en incidens på kring 500 (se övre grafiken).

Premiärminister Boris Johnson må ha skjutit upp hävandet av de brittiska coronarestriktionerna till efter fotbolls-EM, men finalen som spelas i London oroar ändå forskare.

Kring 60 000 åskådare släpps in på semifinalerna och finalen i London. För inträde till Wembley-arenan krävs antingen negativt coronatest eller vaccinationsintyg, så därför är inte själva matchens publikmassor i fokus för forskarnas oro. Snarare är det massorna på andra håll.

– Jag tror stadierna sköts korrekt, men faktumet att vi har en hel firande nation – och det med rätta – är skrämmande, säger Keith Still som forskar i folkmassor vid Suffolk University.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters ser Still supporterzonerna som en särskild risk.

Källor: AFP, Reuters, ARD, HS, Ritzau, UEFA, Johns Hopkins-universitetet

Diskussion om artikeln