Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyland övergick till pandemins accelerationsfas - smittfall har ökat särskilt bland unga

Uppdaterad 09.07.2021 13:35.
Ung vuxen man vaccineras mot coronavirus av en sköterska.
Bildtext Antalet coronafall bland unga ökar och fler borde låta vaccinera sig.

Knappa 30 nya fall av coronavirussmitta har bekräftats i Lovisa och Borgå under de senaste veckorna. Bland dem finns också fall av deltaviruset.

Östra Nyland har övergått till epidemins accelerationsfas igen. HUS koordinationsgrupp för coronaviruset för Nyland fattade ett beslut i ärendet på torsdagen 8 juli efter att antalet smittfall på området börjat stiga igen.

Smittfall har nu upptäckts särskilt i yngre åldersklasser. 

I Lovisa har det upptäckts 28 smittfall under de senaste tre veckorna, och nya smittfall rapporteras på området dagligen.

De prov som hittills blivit analyserade i noggrannare undersökningar har visat sig vara den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset. 

"Smittfall och exponeringar har förekommit särskilt i sådana situationer där unga eller unga vuxna har tillbringat tid tillsammans", berättar grundtrygghetsdirektör Carita Schröder. 

Lovisa uppfyller för närvarande alla kriterier för accelerationsfasen och delvis redan för samhällsspridningsfasen.

Inga nya begränsningar ännu

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har ännu inte bestämt om begränsningsåtgärder för östra Nyland. När situationen försämras, återinförs begränsningarna vid behov. 

"Regionförvaltningsverket kommer sannolikt snart att begränsa sammankomster om situationen inte blir lugnare. Alla ska nu försöka kämpa lite till så att Lovisaborna kunde njuta av sommarens offentliga tillställningar", vädjar Carita Schröder. 

Det är motiverat att gå på coronavirustest även vid mycket lindriga symtom. Man kan boka tid elektroniskt på adressen https://koronabotti.hus.fi/sv/

Lovisa stad rekommenderar att använda munskydd i alla sådana situationer där det är svårt att undvika närkontakt. Håll också avstånd i den mån det är möjligt. 

Borgå arbetar med smittspårningen

Även Borgå är i accelerationsfasen, men än så länge görs inga ändringar i coronarestriktionerna.

"Incidenstalet har stigit i Borgå och är för tillfället redan över 70. Andelen positiva testresultat bland de testade är hög, ungefär två procent. Smittspårningen fungerar fortfarande väl. Smittkällan är känd i över 90 procent av fallen. Smittspårningen har ändå tidvis varit belastad på grund av det stora antalet exponerade" skriver chefläkare Kati Liukko i stadens meddelande.

Smittfallen ökade betydligt i Borgå efter midsommaren. Den här veckan (vecka 27) har konstaterats sammanlagt 10 smittfall fram till fredagen.

Vecka 26 konstaterades 22 smittfall och under hela juni 29 smittfall.

I många av smittfallen är det fråga om fortsatt smittspridning efter midsommarfester och fotbollsresor till S:t Petersburg.  

Smittspårarna har arbetat flitigt efter midsommaren, för över 200 personer har exponerats för viruset efter midsommaren.  

"Vi förstår att det är tråkigt att bli satt i karantän på sommaren. Det är ändå oerhört viktigt att man svarar öppet och ärligt på smittspårarnas frågor och att de exponerade berättar om alla sina närkontakter. Under de senaste dagarna har det upptäckts också sådana nya smittkedjor som skulle ha kunnat undvikas, om vi hade kunnat sätta alla exponerade i karantän i tid. Förstås är det också klart att man inte får bryta mot karantänen. Endast på det sättet kan vi förhindra att coronaläget försämras ytterligare i Borgå", betonar Kati Liukko.