Hoppa till huvudinnehåll

Tro

”Tron och musiken går hand i hand” – Sångerskan Anna-Katarina Schatzl talar i aftonandakten, inspirerad av Ignatius av Loyola

Från 2021
grotta med utsikt över bergslandskap
Bildtext Ignatius av Loyola skrev sina andliga övningar då han levde i en grotta.
Bild: Unsplash

Den svenska sångerskan Anna-Katarina Schatzl talar i aftonandakten om hur hon präglats av den spanske prästen Ignatius av Loyola och hans andliga övningar.

Under tisdagskvällar i juli kan Yle Vegas lyssnare ta del av aftonandakter som genomsyras av en stor kärlek till musiken.

Den svenska sångerskan Anna-Katarina Schatzl talar i aftonandakten 13.7 om hur musik kan förmedla tro.

I aftonandakten läser hon texter av Ignatius av Loyola och berättar om hur hon präglats av hans andliga övningar. Hon sjunger själv psalmen Öppna mig för din kärlek.

Sjöng i slovakiskt popband

Anna-Katarina Schatzl är född och uppvuxen i Sverige med rötter i Slovakien, Österrike och Ungern.

Hon tog sin studentexamen vid Tyska skolan i Stockholm och fortsatte därefter sina studier vid Musikkonservatoriet i Bratislava.

porträttbild av kvinna
Bild: copyright Robo Kocan

- Under dessa sex år var jag även sångerska i ett känt slovakiskt popband, men har med förkärlek framfört visor, folksånger och egna alster vid olika musikfestivaler, bl a under Stockholm Early Music Festival, berättar Anna-Katarina.

Tidig musik och sång

Stockholm Early Music Festival, SEMF, är en internationell musikfestival och störst i sitt slag i Norden.

Festivalen lyfter årligen fram känd och okänd barock- och renässansmusik samt medeltida musik, framförd av svenska och internationella musiker. Den grundades 2002 och har sedan starten ordnats i Gamla stan i Stockholm.

Efter avslutade arts management-studier vid Södertörns högskola började Anna-Katarina Schatzl 2013 jobba som chefsassistent för Stockholm Early Music Festival.

Hon ser det som ett mycket givande och spännande arbete, som leder till möten med världsartister från den tidiga musikscenen. Vid sidan om det arbetet ägnar hon sig åt sång.

Anna-Katarina sjunger ofta under gudstjänster, vid kyrkliga förrättningar och ger också egna konserter.

- Tron och musiken har varit mina följeslagare genom livet, så långt tillbaka jag kan minnas. De går ofta hand i hand när jag kan ge uttryck för min tro genom sånger jag framför, förklarar Anna-Katarina Schatzl.

I Ignatius av Loyolas fotspår

Att förstå vad Guds vilja är med just vårt liv i varje stund är inte alltid så lätt att förstå, konstaterar Anna-Katarina Schatzl.

Ibland känns vägen väldigt lätt och säker, ibland snårig och svårframkomlig.

- Ett tips, också om det är lättare sagt än gjort, är att överlåta allt till Gud och låta honom ta kommandot.

För ett antal år sedan bekantade sig Anna-Katarina med Ignatius av Loyola, hans brokiga livsväg och de andliga övningar han utarbetade i en grotta i Manresa, Spanien, 1522.

Ignatius var en spansk präst och teolog som grundade Jesuitorden 1534. Hans och jesuiternas arbete inom mission, undervisning och välgörenhet kom att prägla förnyelsen av den romersk-katolska kyrkan.

Ignatius önskan var att hjälpa andra människor och visa på att Gud finns överallt.

I grottan i Manresa började Ignatius skriva om de känslor som väcktes inom honom då han studerade Bibelns texter. Det var känslor av tacksamhet, sorg, smärta och tröst.

- Resan i Ignatius fotspår och de andliga övningarna har präglat mitt liv på många sätt. Jag vill genom min korta andakt dela med mig av en alldeles särskild händelse. Jag hoppas alla Yle Vegas lyssnare får en skön sommar och önskar att alla i sin vardag kan finna frid och ro i själen. Ta hand om er!

Anna-Katarina Schatzl talar i aftonandakten 13.7

Aftonandakt kl. 19.15 I Yle Vega och på Arenan.

Diskussion om artikeln