Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laserljuset störde inte Kasper Schmeichel under straffen – Uefa utreder: "Kommer bli bötesstraff"

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 13:07.
Programmet är inte längre tillgängligt
Schmeichel stördes med laser under straffen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Danmarks målvakt Kasper Schmeichel säger sig inte ha störts av den gröna laserstrålen som han fick mot ansiktet i samband med Englands straff. Europeiska fotbollsförbundet Uefa utreder både lasern och två andra incidenter i semifinalen.

Många upplevde straffen som avgjorde semifinalen mellan England och Danmark som billig.

Dessutom ifrågasattes matchens vändpunkt än mer av faktumen att två bollar fanns på planen i samband med det engelska anfallet, och att danska målvakten Kasper Schmeichel fick grön laser mot sitt ansikte i samband med Harry Kanes straff. Finländska elitdomaren Mattias Gestranius påminde att VAR-rummet varit försiktiga med att gå emot domarens beslut i detta mästerskap.

– Uefa har redan före turneringens start sagt att de inte önskar att VAR ingriper i oklara situationer. För att VAR ska ingripa ska det vara svartvita situationer där det inte över huvud taget finns tolkningsutrymme, berättade Gestranius för Yle Sporten.

När det kommer till laserljuset väljer Kasper Schmeichel att tona ned eftersnacket. Burväktaren märkte ljuset under matchen – men stördes inte av det under straffen.

– Jag märkte av det i andra halvleken. Jag berättade om det till domaren och jag tror att han informerade en av de assisterande domarna, men jag är inte säker, säger Schmeichel enligt DR.

Se straffsekvensen i Arenaklippet (5:20–7:16):

Programmet är inte längre tillgängligt
England är i final för första gången på 55 år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Jag kände inte av det under straffsparken. Det kom från bakifrån höger, fortsätter Schmeichel.

Tidigare toppdomaren: "Kommer bli bötesstraff"

SVT:s expert Jonas Eriksson, som till exempel själv dömde en EM-semifinal i det senaste mästerskapet 2016, ser allvarligt på det skedda.

– Supportrar ska heja och stötta sitt lag. Att hålla på med laserpekare är direkt farligt för ögonen, och brottsligt dessutom.

Jonas Eriksson
Bildtext Jonas Eriksson (arkivbild).
Bild: Yle

– Det här kommer bli bötesstraff. Det kommer inte påverka matchens utgång, men de kommer straffa de engelska supportrarna så småningom, förutspår den tidigare världsdomaren på SVT:s sajt.

Uefa meddelade på torsdagen att man utreder laserljuset. Dessutom granskas den engelska hemmapubliken också på två andra punkter.

Förbundet utreder nämligen också publikens buande under Danmarks nationalsång och användandet av pyroteknik på läktaren.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln