Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Simma inte i Östersjön om du har nedsatt motståndskraft

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 15:14.
Röd stuga vid vattnet.
Bildtext Inte bara cyanobakterier i havet - vibriobakterier är också en risk för simmare.
Bild: Alamy / All Over Press

Efter att tre personer togs in på sjukhus med blodförgiftning i Åbo har Institutet för hälsa och välfärd gått ut med en varning för vibriobakterier i vattnet i Östersjön.

I ett pressmeddelande skriver THL att den långvariga värmeböljan har ökat risken för allvarlig bakterieinfektion hos personer som badar i Finlands kustvatten.

Det varma vädret har ökat förekomsten av vibriobakterier (Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus och Vibrio parahaemolyticus). De förökar sig i varmt, salthaltigt kustvatten men inte i sjöar med sötvatten.

Vibriobakterien kan i värsta fall leda till döden

Vanligtvis kommer vibriobakterien i kontakt med ett sår och orsakar hudinfektion. Inflammationer i ytterörat är också möjliga. Om en person sväljer vatten kan det leda till en lindrig magsjuka.

I värsta fall kommer bakterien in i blodet, vilket kan ge upphov till en allvarlig allmäninfektion och rentav leda till döden.

Det är särskilt för personer med nedsatt motståndskraft på grund av sjukdom eller långvarig medicinering som vibriobakterien kan vara farlig. De bör undvika att bada i Östersjön i sommar, i synnerhet om de har hudskador eller sår.

Åbolands skärgård, Finska viken och kusttrakterna utanför Vasa i riskzonen

Så länge havsvattnets yttemperatur är hög föreligger risk för vibriosmitta, säger THL.

För närvarande är risken för vibriosmitta förhöjd längs hela den finländska kusten. Störst är risken i Finska viken och Åbolands skärgård, och också utanför Vasa och Uleåborg.

Det är Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) som övervakar miljöförhållandena i Östersjön under somrarna och THL kontrollerar läget i Finland utgående från ECDC:s rapporter.

Rikliga algmängder i havsområdena

Finlands miljöcentral meddelade i sin algrapport på torsdagen att det finns rikliga mängder cyanobakterier - som även kallas blågrönalger - i havsområdena, och också ställvis i insjöarna.

Vid kusterna har cyanobakterier påträffats i synnerhet i Finska viken och i Skärgårdshavet. Också i Bottenviken har ovanligt stora blomningar observerats.