Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovisst sommarlov för Lauri Markkanen – basketstjärnan väntar på nytt kontrakt: "Ingen vet vad som kommer att hända"

Lauri Markkanen svettas.
Bildtext Lauri Markkanen håller sig i form hemma i Jyväskylä under sommaren.

Lauri Markkanen är begränsad fri agent och spenderar sommaren i Finland utan att veta var han ska spela på hösten. "Man är sist och slutligen bara en bricka i spelet", konstaterar stjärnan för Yle Urheilu.

Lauri Markkanens fjärde säsong i NBA och Chicago Bulls blev inte riktigt som han tänkt sig.

Tanken var att finländaren skulle försöka spela upp sitt värde i och med att hans rookiekontrakt tog slut efter säsongen. Men i stället tappade Markkanen sin plats i öppningsfemman då Bulls gjorde spelaraffärer. Finlands bästa basketspelare hade i sin tur skadebesvär – men en besvärlig säsong gör det lättare att peppa sig inför nya prövningar.

– Det är det som gör att man orkar köra på framåt, det finns gott om motivation för nästa säsong. Jag har ganska olika säsonger bakom mig, nu är meningen att jag ska få till en hel och lyckad säsong, berättar 24-åringen för Yle Urheilu.

Många av den gångna säsongens siffror indikerade på att Markkanen gjorde sin blekaste säsong i NBA hittills. Snitten på 13,6 poäng, 5,3 returer och 25,8 minuter per match är alla bottennoteringar för honom.

"Kan ännu bättre"

Däremot stod Markkanen för sina bästa skottprocenter under sin Chicago-karriär, och nådde de siffror som man talat om med klubbledningen.

I spelsituationer sköt han 48-procentigt, medan trepoängarna gick in med över 40 procents säkerhet.

– De verkade vara enligt målsättningarna, men när man talar om siffror så finns det mycket som kunde varit bättre, såsom returer.

Lauri Markkanen hjälpte Chicago att vinna sin andra match i rad.
Bildtext Markkanen fick mindre ansvar förra säsongen.

– Jag är fortfarande inte nöjd med skottprocenterna, jag känner att jag kan ännu bättre, intygar Jyväskyläsonen.

Det är just i hemstaden Jyväskylä som Markkanen nu kör sin försäsongsträning. Nästa säsong vill han spela i en öppningsfemma.

– Jag ser nog mig själv i den rollen. Klart att det är en summa av många faktorer och det krävs hårt jobb.

Ingen panik

Finländaren är en begränsad fri agent för tillfället. Andra klubbar kan ge honom erbjudanden, men han stannar i Chicago om Bulls matchar buden. Markkanen styr kosan mot Nordamerika först när han har en klubbadress säkrad.

– Alla alternativ ska övervägas, men jag vill bara spela. Klart att man harvat på utanför slutspelet i många år och det skulle vara roligt att få en ändring på den saken.

Lauri Markkanen ser fundersam ut.
Bildtext Markkanen vet inte vad som väntar nästa säsong.

Han tar ändå ingen stress av det nuvarande läget.

– Det är businessdelen som avgör och man är sist och slutligen bara en bricka i spelet. Jag är öppen för vilket lag jag som helst, jag ger allt både på och utanför planen.

Också en fortsättning i Chicago är fortfarande fullt möjlig.

– Jag har inte ännu funderat på konkreta alternativ. Ingen vet vad som kommer att hända.

Finalserien i NBA är i full gång. Phoenix Suns leder mot Milwaukee Bucks med 2–0 i segrar.