Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästerskapsdebuten blev en ögonöppnare – nu vet Kvevlaxbrottaren Oliver Pada vad som väntar då han åker till junior-VM

Från 2021
Oliver Pada är redo för junior-VM - Spela upp på Arenan

Det kan vara olika regler i nationella och internationella matcher. Det fick brottaren Oliver Pada erfara då han gjorde mästerskapsdebut i junior-EM i juni. Nu är han många erfarenheter rikare när junior-VM väntar om några veckor.

Sommaren har gått i brottningens och de stora internationella mästerskapens tecken för Oliver Pada. Han mästerskapsdebuterade i U17-EM i juni och nu ska han snart ut i Europa igen. Om några veckor startar U17-VM i Ungern.

– Det är väldigt spännande och ska bli intressant att åka till VM, säger Pada till Yle Sporten i samband med ett träningspass.

I EM fick Pada gå en match, men blev många stora erfarenheter rikare och nu vet han vad som väntar då han går upp på mattan mot världens bästa i åldersklassen.

– Det jag lärde mig i EM gällde tekniken och hur man ska ladda inför tävlingar. Det är viktigt att börja i tid så att man har mycket energi när matchen börjar.

Oliver Pada sitter på knä.
Bildtext Oliver Pada laddar upp inför junior-VM.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Stilar kan variera

En specifik sak som Pada tog med sig från EM var att brottningsstilarna kan variera mycket mellan olika länder.

– Man fick sig en liten tankeställare i början, men det gick nog bra ändå. Det var lite mer passivt och lägre brottning, det är lite andra regler.

– Bland annat så fick man inte ta med två händer runt nacken på motståndaren. Det visste jag inte om. Det var bara att acceptera beslutet och gå vidare, säger han.

Hur viktigt är det att få stora mästerskap i ung ålder?

– Det är nog viktigt. Man får vara där och lära sig väldigt mycket.

Innan avfärden till Ungern ska Pada finslipa formen under ett träningsläger i Kuortane. Junior-VM börjar den 19 juli och Pada går in mästerskapet fyra dagar senare. I VM är minimimålsättningen att vinna den första matchen i 55-kilosklassen i grekisk-romersk stil.

– Jag ska ge allt så att jag förhoppningsvis vinner och går vidare. Förlorar man första matchen så kan det hela vara över om motståndaren inte går vidare till final.

Finns det någon som du helst undviker att möta?

– Det var en brottare från Azerbajdzjan som vann EM och det skulle inte vara så roligt att möta honom i första matchen, säger Pada.

Motståndare kan vara större

Precis som i EM kan Oliver Pada möta brottare som är ett år äldre, och i den här åldersklassen kan det vara stora skillnader i de fysiska egenskaperna.

– En del brottare kan vara betydligt större än mig. Jag har en möjlighet i att jag kan vara snabbare men vi väger ändå alla lika mycket, säger han.

Oliver Pada går på händer under en träning.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Årets junior-VM ska ge ännu mer erfarenhet till framtida mästerskap, och det är nästa år som Pada ska vara som bäst då han får brottas i den egna åldersklassen.

– Nästa år är jag 17 år och då kommer jag att gå in för att ta en medalj.

Oliver Pada har också en klar plan för de kommande åren.

– Sen kommer det U20- och U23-klasserna och där ska jag försöka ta medaljer. Jag vill vara att räkna med i alla åldersklasser, säger han.

OS är det stora målet

I framtiden är den stora målsättningen att få brottas på den största scenen: I de olympiska spelen.

– OS har alltid varit en dröm och förhoppningsvis kan det bli verklighet någon gång.

Det kommer ett nytt OS 2024, vågar du tänka på det eller kommer det för snabbt?

– Det skulle vara fantastiskt att komma med dit, det gäller bara att tänka att ingenting är omöjligt. 2028 kan ändå vara mer lämpligt för mig, säger Pada.

Om några veckor kommer Pada att sitta klistrad framför tv:n då OS-brottningen börjar.

– Jag kommer att sitta med popcornsskålen i handen och titta. Det ska bli häftigt att titta på matcherna och det skulle vara roligt om någon finländare kunde ta en medalj, säger han.

Diskussion om artikeln