Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge säger nej tack till nyländska turister – delar av Finland är nu orange på norska coronakartan

Ett tält som står uppspänt på ett norskt gräsfält i ett fjordlandskap.
Bildtext Om du bor i till exempel Nyland och hade planerat en turistresa till Norge så är det inte möjligt utan ett coronapass, eller att du uppfyller något annat undantagskrav.

Den norska regeringen tar på måndag i bruk ändrade regler för inresor i landet. Det försämrade coronaläget i Finland har lett till att tre finländska landskap nu går från att klassas som gröna till orange: Nyland, Kymmenedalen och Päijänne-Tavastland.

Förra veckan var så gott som hela Finland grönt på Norges coronakarta, med undantag för Kajanaland.

Samma regler gäller för orange och röda regioner. I praktiken betyder det att man nu inför begränsningar på vem som får resa till Norge från Nyland, Kymmenedalen och Päijänne-Tavastland.

Till exempel kan nylänningar inte resa till Norge som turister, förutsatt att de inte uppfyller något av de undantag som finns. Om man uppfyller något av undantagen kan man ta sig in i landet förutsatt att man kan uppvisa ett negativt coronatestresultat vid inresa, fyllt i en anmälningsblankett, testat negativt vid gränsen och därefter sitter i hemmakarantän.

Om man däremot har ett norskt eller europeiskt coronacertifikat, ett så kallat coronapass, så behöver man inte följa inresekraven. I dokumentet ska det framkomma att man är fullvaccinerad eller har haft covid-19 inom de senaste sex månaderna.

Erna Solberg
Bildtext Norge hör till de länder som har drabbats minst av covid-19 i Europa. På bilden statsminister Erna Solberg.

Utöver Finland skärps också reglerna för inresa från bland annat Kreta och Luxemburg. Portugal och Cypern klassas å sin sida numera som röda.

Norge har haft tuffa coronarestriktioner under pandemin men har också varit framgångsrikt med att hålla smittotalen och dödsfallen på en låg nivå. I juni inledde man den tredje fasen i den nationella planen på ett öppnande av samhället efter coronapandemin. Då välkomnades bland annat familjemedlemmar och pojk- och flickvänner som bor utomlands.

Källa: Norges regering, NRK