Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viivi Lehikonen fortsätter att imponera i U23-EM – Topias Laine gav stormvarning i spjutkvalet

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 21:31.
Viivi Lehikoinen hoppar över en häck.
Bild: Tomi Hänninen

Viivi Lehikoinen är en stor medaljkandidat när finalen på 400 meter häck avgörs på lördag. I dagens semifinal hade hon den näst bästa tiden av alla. Saga Andersson fixade i sin tur en finalplats i stav då hon klarade 420 i sitt andra försök.

U23-EM i Tallinn har så här långt gått helt enligt planerna för Viivi Lehikoinen. Försöksheatet igår orsakade inga problem och även i dagens semifinal såg löpningen lätt och avslappnad ut.

Lehikoinen ledde med flera meter när löparna kom in på upploppet och hon tog en överlägsen seger. Lehikoinen skar mållinjen på 56,37 som var den näst bästa tiden av alla i semifinalerna.

Schweiziskan Yasmin Giger var den enda löparen i semifinalerna som klockades för en tid under 56 sekunder. Giger vann sin semifinal på 55,99 och lär bli Lehikoinens största konkurrent om guldet i finalen.

Nea Mattila förbättrade sitt personliga rekord med nio hundradelar då hon var fyra sin semifinal på tiden 57,41. Tiden räckte ändå inte till för en finalplats. Hon var tia i semifinalsammandraget.

Andersson till final

Esbo IF:s Saga Andersson hade en del svårigheter med ansatsen i stavkvalet men lyckades ta sig till final. Andersson klarade 405 i andra försöket och även 420 i sitt andra hopp. 420 krävdes också för att ta en finalplats.

Andersson förväntar sig en jämn final på söndag där hon troligen måste förbättra sitt säsongsbästa för att kunna utmana om medaljerna.

– Jag tror att 440 kommer att räcka för medalj. Det kan också inverka om man tar höjden i första, andra eller tredje försöket, säger Andersson i en intervju för friidrottsförbundet. Hon har hoppat 431 i sommar.

För Noora Juslin från Borgå Akilles blev det ingen semifinalplats på 100 meter häck. Juslin var sexa i sitt heat på tiden 13,94.

– Jag fick ingen ordentlig acceleration i loppet, säger Juslin som var 29:a i sammandraget.

Saara Keskitalo sprang på 13,77 i sitt heat och gick vidare till semifinal.

Sex blåvita spjutkastare till final – Laine kastade över 80 meter

Alla finländska spjutkastare är också klara för final. På herrsidan handlar det om Topias Laine, Teemu Narvi och Aleksi Yli-Mannila medan Elina Kinnunen, Julia Valtanen, Roosa Ylönen kommer att kasta i damernas final.

Laine är en stor guldkandidat i herrarnas final. Han var ensam över 80 meter i kvalet då han kastade 80,67.

– Förmodligen blir det två–tre killar som kastar över 80 meter i finalen. Det kommer att bli en tuff tävling. Jag vet inte hur mycket som kommer att krävas för att vinna men jag hoppas att det är jag som bestämmer segerresultatet, säger Laine.

Diskussion om artikeln