Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En resa tillbaka till 1950-talet – i Skinnarby finns Finlands minsta butiksmuseum

Från 2021
Minna Järvinen står bakom kassan i en butiksmiljö från 50- och 60-talet.
Bildtext Minna Järvinen berättar att det bästa med att driva ett butiksmuseum är att alla besökare alltid är på gott humör.
Bild: Milena Hackman / Yle

I ett gult slitet trähus från år 1958 i Skinnarby i Lovisa finns Finland minsta butiksmuseum. Inne väntar en samling av handelsvaror i 1950- och 60-tals stil och en nostalgisk stämning.

Minna Järvinen som driver butiksmuseet berättar att hon tillsammans med sin man grundade stället 2016, då de hittade en gammal butiksdisk från 1960-talet i sitt förråd. 

– Sedan började vi lägga in våra egna gamla prylar i disken, som passade in i en typisk 1950–60-tals butiksmiljö. Då sa min man att vi inte kan marknadsföra det här som ett butiksmuseum, eftersom vi har så lite grejer. Då kom jag på idén om Finlands minsta butiksmuseum, säger Järvinen. 

Under årens gång har mängden varor ökat en hel del, men namnet har hållits kvar. Nya saker hittar Järvinen på olika håll i landet, bland annat loppmarknader. Den senaste tiden har de även fått donationer av utomstående personer. 

– Folk hittar gammaldags paket i sina förråd, som inte har något värde i sig som sådana, men i butiksmuseet blir de förvånansvärt värdefulla.

Finlands minsta butiksmuseum från utsidan. På bilden syns ett gammalt gult slitet trähus från 1958.
Bildtext Museet ser ut som en vanlig bybutik från slutet av 1950-talet.
Bild: Milena Hackman / Yle

Butiksmuseet ser ut som en vanlig liten handelsbod från 1950–eller 1960-talet. På insidan möts man av hyllor fullpackade med vanliga butiksvaror från 1940- till 1970-talet. 

– Allt sådant som har sålts i paket på den tiden kan man hitta hos oss. Mat finns det såklart inte, för det skulle redan ha blivit gammalt, säger Järvinen och skrattar. 

I rummet doftar det av gammalt trähus och från en radio hörs tonerna av finsk 1950-tals musik. Huset är som en tidsmaskin tillbaka till forna årtionden. 

– Här kan man tillbringa tid i en färggrann nostalgisk miljö. Även om alla saker inte är bekanta för en så har de en vacker grafik.

Största delen av varorna som finns i utställningen är paket från 1950- och 60-tals matvaror och andra vardagliga produkter, såsom tändsticksaskar. Järvinen är själv väldigt förtjust i den här stilen. 

En vit gammaldags våg på en butiksdisk omringad av 50- och 60-tals varor.
Bildtext Många varor har Järvinen själv har hittat men en del är donationer.
Bild: Milena Hackman / Yle

Bakom butikshuset finns en trädgård

Bakom butikshuset hittar man en trädgård fylld av olika slags växter och blommor samt en liten inredningsbutik och en loppmarknad. Blommorna är planterade på ett vis som ska motsvara hur trädgårdar i Finland ofta såg ut under 1960-talet. 

Tidigare brukade Järvinen ta emot grupper av kunder till museet, men efter att coronapandemin slog till har grupperna fallit bort. 

– Under veckosluten brukar vi ha omkring 20–30 kunder.  

Blommor i olika färger i en grön trädgårdsmiljö.
Bildtext Bakom huset finns en trädgård full av blommor i olika färger.
Bild: Milena Hackman / Yle

Coronan satte stop för utvecklingsplanerna

Järvinen berättar att coronan har tagit hårt på deras verksamhet och satte stopp för planerna om att börja driva en mera omfattande verksamhet för turister.

Järvinen verkar ändå inte allt för nedstämd och berättar att det roligaste med att driva ett litet butiksmuseum är att tala med besökarna.

– Alla som kommer hit är på gott humör. Vi har bara trevliga kunder.

Minna Järvinen i en 50-60-tals butiksmiljö håller upp en konservburk.
Bildtext Den nostalgiska miljön för en tillbaka till forna årtionden.
Bild: Milena Hackman / Yle

Diskussion om artikeln