Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallskärmshoppare om olyckan i Örebro: "Man vet om riskerna"

Från 2021
Uppdaterad 10.07.2021 07:55.
Laskuvarjohyppääjä Immolan lentokentän yllä.
Bildtext Fallskärmshopp är relativt säkra, men olyckor som den i Örebro väcker starka känslor hos fallskärmshoppare.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Flygolyckan i Örebro krävde livet av åtta fallskärmshoppare och en pilot på torsdag kväll. Matias Rosström, som är en aktiv fallskärmshoppare, säger att de flesta fallskärmshopparna fortsätter hoppa som vanligt även efter dödliga olyckor. Enligt honom pratas det ändå flitigt om säkerhet och olyckor då de sker.

– Det här är en sport som jag har valt att hålla på med, och jag vet om riskerna. Men det finns risker i allting, och ser man på olycksstatistik så sker det väldigt få i förhållande till hur mycket som faktiskt hoppas, och hur många flyg som lyfter varje dag, säger Rosström om sitt förhållande till fallskärmshoppning.

Efter en olycka i Umeå år 2019 som liknade den som hände på torsdag i Örebro tog Rosström en tre månaders paus från fallskärmshoppandet. Efter pausen kom han ändå snabbt i gång igen.

– Då var det bara att tuta och köra, så att säga. Den här sporten ger så otroligt mycket, och den är viktigt för mig helt enkelt, säger han.

Rosström säger att de flesta fallskärmshopparna fortsätter att hoppa som vanligt också efter nyheter om dödliga olyckor. Han säger ändå att de alltid chockerar och väcker diskussion bland fallskärmshoppare.

– Folk sörjer och de är förtvivlade och oroliga. Samtidigt är man också väldigt nyfiken. Man vill ju veta vad det är som på riktigt har hänt, och hur vi inom klubbarna kan jobba för att något sådant inte ska hända oss. Man analyserar och vill ta reda på vad det var som hände, och man pratar om det helt enkelt, säger Rosström. 

Matias Rosström som står framför ett flygplan. Han har på sig hjälp och en fallskärm. Bredvid finns en bild på en fallskärmshoppare som åker ner med en grön fallskärm.
Bildtext Matias Rosström fallskärmshoppar flera gånger i veckan.
Bild: Privat

De mest aktiva hoppar fyra dagar i veckan.

Susann Hammarström, ordförande för Skydive Vasa

40 000 fallskärmshopp i året i Finland

Susann Hammarström är ordförande för Skydive Vasa, och deras flygplan lyfter beroende på väderförhållandena tio till tjugo gånger per dag. Säsongen varar ungefär från mars till november, och de flitigaste fallskärmshopparna hoppar nästan varje dag. 

– Vi hoppar inte varje dag utan på onsdagar, fredagar, lördagar, söndagar. De som är mest aktiva hoppar alltså fyra dagar i veckan, säger hon.

Hammarström säger att det totalt görs 40 000 fallskärmshopp i året i Finland. Med det i åtanke är olyckorna relativt få. Hammarström säger att det finns mycket fokus på att minska risken för olyckor.

– Vi tänker hela tiden på säkerheten i allting, och den har alltid högsta prioritet. Om det finns ens ett litet fel med flygplanet, så då flyger det inte. Då undersöker vi vad problemet är, och fixar det före flygplanet lyfter igen, säger hon.

Hammarström säger att olyckor som de i Örebro och Umeå inte har en stor påverkan på intresset att fallskärmshoppa. Hon säger också så som Rosström att olyckor som de här berör de allra flesta fallskärmshoppare, trots att de fortsätter att hoppa.

– Människor funderar ju såklart på de här sakerna, och våra tankar är ju hos de drabbades familjer och vänner nu.