Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kritiserade EM-upplägget lär inte upprepas – Uefas ordförande medger att man gjorde fel: ”Intressant idé men svår att genomföra”

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 17:43.
Aleksander Ceferin.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Euro 2020 har varit orättvist för fans och utmanade för landslagen. Det anser Uefas ordförande Aleksander Čeferin som inte kommer att stödja ett liknande förslag i framtiden.

Det var den tidigare Uefa-basen Michel Platini som låg bakom idén att sprida ut mästerskapet runt om i Europa. Upplägget fick tidigt kritik ur miljösynpunkt och på senare tid har det handlat om att arrangera mästerskapet mitt under en pandemi.

Det här upplägget lär knappast återkomma säger Uefas ordförande Aleksander Čeferin.

– Jag skulle inte stödja det igen. Det här upplägget bestämdes innan jag blev ordförande och jag respekterar det. Det är en intressant idé men svår att genomföra och jag tror inte att vi kommer att göra det igen, säger han till BBC.

EM har varit utmanande både för landslagen och för fansen. Sex lag fick spela hela gruppspelet på hemmaplan medan andra flög kors och tvärs genom Europa.

– Det är inte rätt att vissa lag måste resa över 10 000 kilometer medan andra bara 1000 kilometer. Det var heller inte rättvist mot fans som var i Rom en dag och sedan i Baku några dagar senare, säger Čeferin.

Čeferin besviken på kritik från politiker

Čeferin medger att det varit utmanande med ett mästerskap under pandemin, men testning har förhindrat stora coronautbrott.

– Lagen har agerat professionellt och respekterat systemet med bubblor. På arenorna har vi varit strikta men jag blir besviken då jag ser att politiker som utan bevis säger att människor har blivit smittade på matcher.

– Vissa säger att 2000 skotska fans har blivit smittade men de som såg matchen testades. Att anklaga all fotboll för att sprida viruset är oansvarigt enligt mig, säger han.

En match återstår i EM. På söndag möts England och Italien i finalen på Wembley.

– Det är en intressant final. England har spelat som Italien brukade göra, och Italien har bjudit på anfallsglad fotboll. Finalen kommer att visa att vi äntligen närmar oss slutet på den här hälsokrisen, säger Čeferin.

EM 2024 spelas i tio olika städer i Tyskland.

Diskussion om artikeln