Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helena Leveelahti öppnade Finlands medaljkonto – nytt personligt rekord gav EM-silver

Från 2021
Uppdaterad 10.07.2021 11:36.
Helena Leveelahti heitti nuorten EM-hopeaa - Spela upp på Arenan

Tre år efter silvret i U20-VM på hemmaplan i Tammerfors är diskuskastaren Helena Leveelahti mästerskapsmedaljör igen. I den blöta ringen i U23-EM presterade hon på toppnivå och det räckte till ett silver.

Helena Leveelahti var nia i statistiken inför finalen, men det är inte på pappret som medaljerna avgörs. Det visade Leveelahti med eftertryck. Hon levererade när det gällde som mest.

Leveelahti anmälde sig till medaljkampen i den tredje omgången med ett kast på 56,26 och i den femte omgången kom sedan fullträffen som säkrade ett silver. Leveelahti smällde till 57,09 som är nytt personligt rekord med 29 centimeter.

– Jag hade siktet inställt på femteplatsen men det gick förvånansvärt bra. Jag är verkligen nöjd över att äntligen få kasta personligt rekord, det har jag väntat länge på, säger Leveelahti i ett pressmeddelande.

Leveelahti som har några magra år bakom sig är nu mästerskapsmedaljör för tredje gången. Hon har ett brons i U18-EM och ett silver i U20-VM sedan tidigare.

– Mästerskapet i Tammerfors har fungerat som motivation för mig. Jag visade att jag kan kasta långt och utmana de andra även om jag inte är i topp i statistiken, säger hon.

Diskusfinalen vanns som väntat av statistikettan Jorinde van Klinken. Holländskan kastade 63,02 och besegrade alltså Leveelahti med nästan sex meter.

Illukka kom inte till start i finalen

Förväntningarna var också stora på sprintern Riku Illukka på fredagskvällen. Efter en stark insats i försöksheatet hade han stora möjligheter att utmana om en medalj på 100 meter.

Men när finalen skulle börja saknades Illukka. Han var tvungen att dra sig ur på grund av ryggproblem.

– En väldigt stor besvikelse. Jag valde att inte löpa i finalen eftersom det kändes som att jag inte hade tagit mig i mål, funderade Illukka.

Britten Jeremiah Azu vann guldet på tiden 10,25 – det var en hundradel bättre än vad Illukka sprang i försöken. Svensken Henrik Larsson knep silvret på 10,36.

Samtliga resultat från U23-EM hittar ni här.

Artikeln uppdaterad med Illukkas kommentarer 10.7 klockan 11.36.

Diskussion om artikeln