Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dominanta Tove Alexandersson historisk efter femte VM-guldet – norske långdistanskungen detroniserad av landsman

Tove Alexandersson jublar.

Det var inget snack om saken på damernas långdistans. Tove Alexandersson tog femte raka guldet i VM i överlägsen stil. I herrarnas tävling blev det norskt i topp, medan de tre finländarna alla gick in bland de tolv bästa.

Det blev inga medaljer för Finland i orienterings-VM. Långdistansen var sista chansen men ingen av de finländska orienterarna var nära en placering bland de tre bästa.

Marika Teini var bäst på damsidan med sin 23:e plats medan Miika Kirmula slutade på nionde plats i herrarnas tävling. Därmed blev fjärdeplatsen i herrarnas stafett den bästa finländska placeringen i årets mästerskap.

Den sista VM-distansen blev ett ordentligt kraftprov för orienterarna. Det var sandstensterräng med brutala backar och klurigt placerade kontroller.

Alexandersson dominerade igen

Bland damerna var det den solklara förhandsfavoriten Tove Alexandersson som bemästrade terrängen bäst. Alexandersson ledde från start till mål och vann med tre minuter före Natalia Gemperle.

Alexandersson tog därmed sitt femte VM-guld på lika många tävlingar – något som ingen gjort tidigare. Lägger man dessutom till de två senaste världsmästerskapen har Alexandersson vunnit nio VM-guld på raken.

– Jag är otroligt stolt över min insats. Jag lyckades behålla fokus under hela loppet, jag var trött i benen och i huvudet men lyckades ändå orientera bra. Det har varit många känslor under hela veckan, säger Alexandersson efter segern.

Marika Teini var över 15 minuter långsammare än Alexandersson medan 24:e placerade Lotta Karhola förlorade med över 17 minuter.

Distanskungen detroniserad

Norrmannen Olav Lundanes har vunnit de fyra senaste VM-gulden på långdistans men nu blev det en ny mästare. Lundanes har dragits med en lårskada och blev bara 17:e i dag.

Det blev ändå norsk seger i tävlingen. Kasper Fosser tog sitt första guld på seniornivå då han slog schweizaren Matthias Kyburz med tre minuter och fem sekunder.

– Det är otroligt, det är sällan jag är känslosam men efter målgången grät jag. Jag ville öppna lugnt men i ett VM är det svårt att inte springa fullt från start. Jag lyckades knappt hålla ihop det hela vägen, säger Fosser.

Den finländska trion Miika Kurmula, Olli Ojanaho och Elias Kuukka gjorde stabila insatser och alla gick in bland de tolv bästa. Kirmula var nia, Ojanaho elva och Kuukka tolva.

Resultat, långdistans:

Damer:

1. Tove Alexandersson SWE 1.17,11
2. Natalia Gemperle RUS +2.58
3. Simona Aebersolf SUI +3.17
4. Andrine Benjaminsen NOR +5.45
= Lisa Risby SWE +5.45
-------------
23. Marika Teini FIN +15.35
24. Lotta Karhila FIN +17.21
33. Maija Sianoja FIN +23.55

Herrar:

1. Kasper Fosser NOR 1.35,55
2. Matthias Kyburz SUI +3.05
3. Magne Dählie NOR +5.58
4. Daniel Hubmann SUI +6.15
5. Emil Svensk SWE +7.13
--------------
9. Miika Kirmula FIN +9.15
11. Olli Ojanaho FIN +11.53
12. Elias Kuukka FIN +12.10