Efter presidentmordet: Haiti ber FN och USA skicka trupper till landet
Det politiska läget är fortsatt instabilt på Haiti. Landet har bett USA och FN att skicka säkerhetsstyrkor som ska hjälpa den lokala polisen att återupprätta säkerheten i landet och skydda viktig infrastruktur.
Det var i onsdags som utländska yrkesmilitärer bröt sig in och mördade Haitis president Jovenel Moïse i hans privata bostad. Enligt landets polis ska 28 personer, 26 colombianer och 2 amerikanska haitier, ha dödat presidenten. Gärningsmännen uppges vara legosoldater.
Efter skottlossning i huvudstaden Port-au-Prince har 17 av dem gripits, 15 colombianer och 2 amerikaner. Motivet och vem som planerat mordet är fortfarande oklart.
Colombia har erbjudit sin hjälp i utredningen. USA har ännu inte bekräftat att någon amerikansk medborgare skulle vara gripen.
Orolig för attacker mot viktig infrastruktur
För att råda bot på det osäkra läget i ett land som sedan tidigare tampas med svält, gängkriminalitet och coronapandemin, har man bett FN och USA om hjälp.
Man är orolig att attacker ska riktas mot viktig infrastruktur så som hamnar, flygplatsen och energikraftverk. Trupperna skulle även kunna se till att man kan gå vidare med att ordna val i slutet av september, uppger Haitis minister med fokus på val, Mathias Pierre.
Enligt Pierre ska Haiti ha bett USA om hjälp under ett samtal mellan Haitis premiärminister Claude Joseph och USA:s försvarsminister Antony Blinken.
Några amerikanska trupper verkar ändå inte vara på väg mot öriket. På fredag uppgav en representant för den amerikanska administrationen att USA för tillfället inte har några planer på att bidra med militär hjälp till Haiti, skriver Reuters.
Däremot har USA tidigare meddelat att landet kommer att skicka bland annat FBI-agenter till Port-au-Prince.
Ett liknande brev har också skickats till FN där landet ber organisationen skicka fredsbevarande styrkor. Ett sådant beslut skulle behöva FN:s säkerhetsråds godkännande.
Tidigare har diplomatiska källor indikerat på att det behövs en resolution av FN:s säkerhetsråd om situationen i Haiti, som landet också själv krävt.
Svårt politiskt läge - två anser sig ha rätt till makten i landet
Någon lösning på den politiska och ekonomiska instabiliteten i landet är inte i sikte. Innan president Moïse mördades valde han Ariel Henry till ny premiärminister i landet, men han hann aldrig sväras in. Därför har nu landet hamnat i ett svårt politiskt läge där premiärminister Claude Joseph enligt konstitutionen borde ta över makten, något som inte accepteras av alla.
Både Henry och Joseph påstår sig ha rätten att leda landet.
På fredag undertecknade politiska partier en resolution om att senatorn Joseph Lambert borde bli ny president i landet medan Ariel Henry tillträder som premiärminister. Oppositionen uppges ändå inte ha tillräckligt stöd för att få igenom resolutionen.
Premiärminister Claude Joseph uppges ha ignorerat förslaget. FN:s särskilda sändebud har tidigare sagt att Joseph ska fortsätta leda landet framtill valet i september och vädjat att alla aktörer ska lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan.
Källa: Reuters, AFP, AP, BBC