Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandalscener i Monacos Diamond League-kväll – funktionär tappade räkningen och förstörde hinderstjärnans lopp: "Han får nog inte sitta där nästa år"

Från 2021
Uppdaterad 10.07.2021 12:01.
Lamecha Girma spurtar i mål före Abraham Kibiwot.
Bildtext Lamecha Girma spurtade hem herrarnas hinderlopp efter arrangörsskandalen.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Bisarra scener utspelade sig på herrarnas 3 000 meter hinder i Monacos Diamond League-gala. Funktionären som skulle ringa i klockan tappade räkningen på varv och förstörde ledarens lopp. Senni Salminen noterades för ett fint resultat i damernas tresteg – men var riktigt kritisk mot sättet som tävlingen avgjordes på.

Fredagskvällen i Monaco bjöd på scener som verkligen inte ska vara möjliga i friidrottens finrum.

Herrarnas 3 000 meter hinder fick nämligen en helt ny vändning efter en arrangörsmiss. En funktionär ringde i klockan ett varv för tidigt, vilket orsakade utbredd förvirring.

Den stora förloraren var ledande kenyanen Benjamin Kigen, som växlade upp allra mest och trodde sig ha löpt i mål som segrare – men när funktionären i stället ringde i klockan på nytt för det sista varvet hade hans krafter tagit slut.

– Det här blir ett 3 000-meterslopp för historieböckerna. Ett märkligt upplägg, konstaterade experten Vebjørn Rodal i NRK:s sändning.

– Jag tror inte att mannen vid klockan får sitta där nästa år i varje fall.

Benjamin Kigen skrattar.
Bildtext Benjamin Kigen (arkivbild).
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I stället var det Lamecha Girma, Etiopien, som trots arrangörsfadäsen lyckades spurta till ett nytt världsårsbästa på 8.07,75, före Kenyas Abraham Kibiwot.

– En av de konstigaste avslutningarna man någonsin sett i Diamond League-cirkusen. Vad i hela fridens namn, frågade sig Rodals expertkollega Jann Post.

Salminens kritik mot reglerna: "Helt åt skogen"

Monacokvällens enda finländare var trestegshopparen Senni Salminen. Hon blev sexa med 14,34 – men faktum är att resultatet skulle ha räckt till seger på slutet.

Detta på grund av Diamond Leagues kritiserade regelförändring för denna säsong. Endast ledartrion får hoppa i den sista omgången, där deras resultat nollas och pallplatserna avgörs enbart baserat på de sista resultaten. Modellen är i bruk i spjut, diskus, längd, tresteg och kula.

Venezuelas Yulimar Rojas hade inför sista hoppen nått längst i tävlingen med 15,12. Men i slutrundan stod både hon och portugisiskan Patricia Mamona för övertramp – och då räckte jamaicanskan Shanieka Ricketts 14,29 till seger.

Yulimar Rojas vrålar.
Bildtext Yulimar Rojas hoppade längst i Monaco, men blev utan segern i sista rundan.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Senni Salminens åsikt om tävlingarnas klimax var klar.

– Det här är helt åt skogen, det kan man slå fast. Man börjar nog fundera ifall regeln är i kraft nästa år, det är så många som är emot den, tyckte finländaren i förbundets pressmeddelande.

Senni Salminen
Bildtext Senni Salminen (arkivbild).
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Färska finländska rekorddamen Salminen gjorde en jämn serie i Monaco (14,34, x, x, 14,13, 14,31). Nationsrekordet är 14,63.

– Man kan inte vara besviken. Det fanns bra hopp som blev övertramp, men målet var att komma bland de tre bästa.

Nytt världsrekord nära

Förutom det absurda hinderloppet bjöd Diamond League-fredagen på tre andra världsårsbästa. På damernas 1 500 meter var till och med världsrekordet i fara.

Kenyanskan Faith Kipyegon tryckte gasen i bottnen under sista varvet och flög förbi Hollands Sifan Hassan till tiden 3.51,01. Tiden är den fjärde snabbaste någonsin och bara en sekund sämre än Genzebe Dibabas världsrekord.

Också herrloppet på samma distans blev årets snabbaste i världen, då Kenyas Timothy Cheruiyot vann med 3.28,28. På herrarnas 800 meter löpte Nijel Amos, Botswana, i mål på världsårsbästat 1.42,91.

Diskussion om artikeln