Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mer snack om fiske än om petningen i finalserien – tränaren hyllar Jesperi Kotkaniemi: "Han ska bli en dominant spelare"

Från 2021
Uppdaterad 10.07.2021 09:40.
Dominique Ducharme instruerar Jesperi Kotkaniemi.
Bildtext Dominique Ducharme vill fortsätta utveckla Jesperi Kotkaniemi.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

När finalserien gick mot sitt avgörande hade han skickat Jesperi Kotkaniemi upp på läktaren. Men Montreals tränare Dominique Ducharme är stolt över sin finländska guldklimp. För spelaren själv var petningen en stor besvikelse.

Samtidigt som Tampa Bay fortfarande firar andra raka titeln verkar Montreal Canadiens ha lyckats svälja den största besvikelsen. När laget mötte pressen natten till lördagen finsk tid fanns framtidstro i luften.

En viktig byggsten i Canadiens framtid är Jesperi Kotkaniemi. Centern från Björneborg var petad i de två sista finalerna och Yle Sportens NHL-kolumnist Anders Nordenswan kallade beslutet för "besynnerligt".

Kotkaniemis nykomlingskontrakt tar slut nu, men chefstränaren Dominique Ducharmes budskap för pressen var tydligt – klubben ska satsa hårt på 21-åringen.

– Vi arbetar med honom och vill att han ska bli en dominant spelare som når sin potential, intygar tränaren.

– Vi har sett framsteg under de tre säsongerna. Han har närmare 200 matcher i ryggsäcken, i hans ålder finns det spelare som inte ens debuterat ännu.

Måste ta nästa steg

Själv säger Kotkaniemi att han tagit stora steg framåt.

– Jag tycker att jag är en helt annan spelare nu än då jag kom hit, slår finländaren fast.

– Jag måste jobba på att utveckla allt, i och med att jag är en ung kille ännu. Det gäller väl särskilt skridskoåkningen, jag har redan gjort stora framsteg där, men mycket finns ännu att göra.

Jesperi Kotkaniemi jublar tillsammans med lagkamrater
Bildtext Kotkaniemi stod för 5+3 på 19 matcher i slutspelet.
Bild: Julian Avram/Icon Sportswire

Canadiens gillar vad "KK" har på gång.

– Han har visat prov på många bra saker. Nu måste han ta nästa steg, menar coachen.

Petningen har inte behandlats

Ducharme gjorde debut som NHL-chefstränare i vintras. Kotkaniemi gillar sin lots.

– Vi har jobbat tillsammans i tre år och får förhoppningsvis fortsätta tillsammans i framtiden också. Han är bra på detaljer och har gjort ett fint jobb – vilket också syns på resultaten.

Petningen i slutet av finalserien har finländaren inte funderat på så mycket med tränaren.

– Vi brukar inte riktigt tala om petningarna med tränarna, nu har det handlat mer om vad jag ska göra på sommaren – om fiske och lite om sommarträningen, ler Kotkaniemi.

– Ärligt talat så var det en stor besvikelse, man vill ju hjälpa kompisarna på isen. Men vi vann den första matchen (som Kotkaniemi var borta, reds. anm.), och då finns det inte så mycket man kan göra. Att laget vinner är ju huvudsaken.

Diskussion om artikeln