Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regattasvansen i Hangö får uselt betyg: "Många betedde sig totalt respektlöst"

Från 2021
Uppdaterad 10.07.2021 22:23.
hangöregattan
Bildtext Folk på plats berättar om polis- och ambulansutryckningar, glassplitter och den nästan totala avsaknaden av munskydd.
Bild: Polisen

Det har gått mycket vilt till under natten på årets Hangöregatta. Den så kallade "svansen" av personer som inte deltar i seglingarna, utan som lockats till Hangö av andra orsaker, får dåligt betyg av arrangörerna.

HSF Marins styrelsemedlem och chefen för tävlingskansliet Magnus Roth säger att gårdagen gick perfekt vad gäller tävlingsagendan och seglingarna, men han beklagar att många av ungdomarna som samlats i Hangö betedde sig dåligt.

"Fullständigt respektlösa"

– Svansen har varit lång, ung och fullständigt respektlös. Jag har själv varit ung och varit med i regattasvansen, men på den tiden hade man åtminstone respekt för myndigheter, restaurangpersonal, dörrvakter och så vidare, men nu hade man inte respekt för någon utan det är "jaget" som gäller.

Roth berättar att ungdomarnas framfart syntes tydligt i hamnområdet. Saker har förstörts och senare på kvällen försökte människor tränga sig in i restaurangerna, förbi dörrvakterna. Det bekräftar också Röda Kors-funktionärer som patrullerade under kvällen i Hangö.

Misshandel och slagsmål

Polisinrättningen i Västra Nyland bevakar regattaveckoslutet och uppger på Twitter att uppdragen har varit många. Det har handlat om grov misshandel, flera mindre slagsmål och störande beteende i största allmänhet.

Polisen och brandkåren sysselsattes också av en brand i ett egnahemshus invid Esplanaden i Hangö i morse. Larmet gick 7.38 och då räddningsmanskap kom till platsen stod köket i ljusan låga. Ingen människa kom till skada.

Munskydden lyste med sin frånvaro

Yle-journalisten Bettina Sågbom rörde sig genom Hangö vid 23-tiden i går kväll. Hon vittnar om både polis- och ambulansutryckningar, skrik och skrän och glassplitter överallt. Trots att engångsgrillar just nu är förbjudna på grund av brandrisken, var sådana också i bruk.

Enligt Sågbom var det väldigt få som bar munskydd.

Överläkaren Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ser med oro på festandet i Hangö. Han tror att coronasmitta kommer att spridas under den här helgen, särskilt eftersom virusets deltavariant smittar lätt.

"Hela staden som ett slagfält"

Heli Kaulin jobbar på restaurang Roxx i Östra hamnen. Hon berättar att hon kom till morgonskiftet klockan 5 i morse och blev förskräckt över hur staden såg ut.

- Det var svårt att ta sig fram, det finns så mycket människor här. Jag har aldrig sett nåt liknande. Hangö ser ut som ett slagfält, säger hon.

Heli Kaulin befarar att den här kvällen kan bli lika kaotisk som gårdagskvällen. Regattan tar slut på söndag.

På grund av coronaepidemin inhiberades Hangöregattan helt och hållet i fjol.