Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Raseborgs sommarteater bjuder på eskapism och äventyr i Landet Ingenstans

Från 2021
Edward Friis som Peter Pan tillsammans med Kaspian Korenius och Jakob Holmberg smyger fram över scenen i en rad.
Bildtext Edward Friis som Peter Pan i kännspak huvudbonad, tillsammans med Kaspian Korenius och Jakob Holmberg på scenen intill Raseborgs slottsruiner.
Bild: Chris Senn/Raseborgs sommarteater

På "Svenskfinlands största utescen" (enligt arrangörerna) är det fart och fläng och fantasi denna sommar, då Peter Pan flyger in i familjen Darlings barnkammare och vänder upp och ner på det som är möjligt.

Peter Pan, den grönklädde pojken som inte vill bli vuxen, är en optimistisk och lite okynnig filur med stort hjärta. Han drar med sig pojkarna John (Jakob Holmberg) och Mikael (Kaspian Korenius) och deras storasyster Lena (Jenina Nyström) till Landet Ingenstans där de borttappade barnen lever. De hamnar alla in ett äventyr då Kapten Krook (Karri Kaksonen) och hans pirater är fast beslutna att göra slut på Peter Pan, som en gång i tiden gjort krokodilmat av kaptenens hand. 

Det är både spännande och skrämmande emellanåt (för de allra minsta i alla fall), men man kan lita på att de käcka barnen vinner till slut. Det är en riktig saga och man blir tveklöst på gott humör av den färgglada showen. Ett stråk av allvar finns också med, i relation till de moderlösa barnen i Landet Ingenstans. 

Karri Kaksonen som Kapten Krook står och beundrar sin krok och Peter Kuvaja som hans bullriga kumpan sitter bredvid och skrattar. I bakgrunden slåss pirater.
Bildtext Karri Kaksonen spelar Kapten Krook och Peter Kuvaja hans bullriga kumpan.
Bild: Chris Senn/Raseborgs sommarteater

Ung energi och svängig musik

Peter Pan spelas växelvis av Edward Friis och Walter Wilkman, och den kväll undertecknad var i publiken var det Edward Friis som axlade rollen med en självsäker ledighet. Scenen myllrar av energiska och till synes scenvana barn och ungdomar (och några vuxna) – detta trots att en stor del av repetitionerna på förekommen anledning skett på distans eller i små grupper. Det märks det inget av; tvärtom är hela ensemblen en välsmord enhet. Bra jobbat av regissören Riddo Ridberg och koreografen Annatuuli Saine. 

Den levande musiken av orkestern under ledning av Oscar Fagerudd är en viktig del av föreställningen. Den medryckande musiken är skriven av Sven Sid och Mika Siekkinen, med sångtexter av Lars Huldén. Pjäsen skriven av engelsmannen J.M. Barrie för 120 år sedan, är dramatiserad av Anna Simberg och Sven Sid. 

Scenografin av Minna Ihalainen bjuder på snygga lösningar, och speciellt piratgängets kostymer av Saara Kantanen är läckra. Den absolut roligaste överraskningen är när Kapten Krooks antastare krokodilen kommer infarande – utan av avslöja mer, måste jag säga att någon haft en riktig snilleblixt. Krokodilens entré lockar varje gång till skratt.

Danserna och sångerna är många, energin och tempot är mestadels lagom högt men inte hektisk. Ett par scener är lite utdragna på gränsen till tjatiga, men som helhet är publiken underhållen föreställningen igenom. 

Årets föreställning är kanske inget oförglömligt mästerverk, och sångerna är inte alltid helt mitt i prick, men teaterglädjen bland alla på scenen går det inte att ta miste på. Den smittar av sig och fyller sommarkvällen med optimism och magi – precis som Peter Pan vill. Och precis som vi behöver i dessa tider. 

Sofie Rosström, Livia Wikström och Rebecca Siro är pirater i pjäsen och dansar glatt på scenen.
Bildtext Sofie Rosström, Livia Wikström och Rebecca Siro hör till Kapten Krooks dansanta piratgäng.
Bild: Chris Senn/Raseborgs sommarteater

Pjäsen hade premiär den 1 juli och spelar till och med den 8 augusti.

Info om årets pjäs Peter Pan på Raseborgs sommarteater