Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS överläkare Asko Järvinen: Coronasmitta sprids sannolikt i regattasvansen i Hangö

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 12:58.
överläkare asko järvinen
Bildtext Asko Järvinen, överläkare vid HUS.
Bild: Silja Viitala / Yle

Överläkaren vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Asko Järvinen, säger att man inom HUS nog är orolig för smittspridingen i regattasvansens Hangö den här helgen. Just nu sprider sig coronaviruset mest bland 15-30 åringar, säger han.

- Trots att de för det mest säkert festar utomhus kan smittan spridas ändå. Man är många, man är nära och rösten höjs. Det kommer nog att synas i coronaläget.

Järvinen understryker att det visserligen handlar om unga människor som inte direkt belastar sjukvården. Av den här gruppen behöver bara någon enstaka sjukhusvård, säger han. Men smittan sprids lättare i dag.

- Deltavarianten står just nu för en stor del av smittfallen, och smittorisken ökar i folksamlingar eftersom den här varianten smittar lättare.

En liten del av 15-30-åringarna har redan vaccinerats med sin första dos. Enligt Järvinen har en tredjedel av över 25-åringarna inom HUS område fått en första vaccindos, men de flesta yngre har inte vaccinerats ännu.

Järvinen: Använd fortfarande munskydd

Enligt folk på plats i Hangö lyste munskydden med sin frånvaro i går kväll. Järvinen uppmanar ändå folk till fortsatt varsamhet:

- Jag förstår nog oviljan att använda munskydd i sommarvärmen, men de skyddar både sin bärare och andra för smitta. Jag hoppas folk och ungdomar i allmänhet fortfarande är varsamma och inte rör sig i stora gäng. Man ska också stanna hemma om man är det minsta sjuk eller om man vet att man kan ha utsatts för viruset.

Om Hangöfesten leder till smittspridning klarnar om drygt en vecka. I slutet av nästa vecka vet vi mera, säger Järvinen.

- Åtminstone jag tror att smittalen kommer att ligga på minst samma nivå som nu - de kommer inte ner. Till all lycka ser vi ändå ingen skillnad i patientmängderna på sjukhusen eftersom det nu handlar om unga personer. Det som ingen vet är hur många smittfall som behövs i samhället för att äldre, redan vaccinerade kan bli sjuka.

Läs mer: Regattasvansen i Hangö får uselt betyg: "Många betedde sig totalt respektlöst"

293 nya fall i dag

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 293 nya fall av coronasmitta. De senaste två veckorna har incidensen ökat bland annat inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

62 procent av finländarna har fått sin första vaccindos, och 23,5 procent har fått bägge doserna.

Diskussion om artikeln