Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kamara till Premier League? Sparv till HJK? Joronen till Serie A? Här är finländarna som är aktuella för flytt efter sommarens EM

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 10:27.
Glen Kamara, Tim Sparv, Jesse Joronen och Joel Pohjanpalo.
Bildtext Glen Kamara, Tim Sparv, Jesse Joronen och Joel Pohjanpalo är fyra av de blåvita spelarna med oviss klubblagsframtid.
Bild: Yle/Tomi Hänninen & Lehtikuva

Återvänder Tim Sparv till den inhemska fotbollsligan? Får Jesse Joronen chansen i Serie A igen? Och vad gör Joel Pohjanpalo? Transferfönstret står öppet i Fotbollseuropa – här är spelarna från det historiska blåvita EM-laget som ryktas flytta på sig.

Lukas Hradecky hörde till Finlands nyckelspelare i mästerskapet, och förutom hans ovärdeliga roll hos fotbollsherrarna är han också vital i klubblaget Bayer Leverkusen.

Han lär alltså inte röra på sig i sommar. Det kan däremot hans backup i landslaget, Jesse Joronen, göra. Målvakten är föremål för ett av de hetaste flyttryktena runt en finländsk landslagsspelare just nu – en övergång till Serie A.

Flera italienska medier kopplar nu ihop 28-åringen med Udinese. Bland annat den ansedda journalisten Gianluca Di Marzio, som hävdar att finländaren är Udineklubbens förstaval att ersätta tidigare förstekeepern Juan Musso, som lämnat för Atalanta.

Under sommaren har också Serie A-lagen Venezia och Genoa påståtts kolla på Joronen.

Jesse Joronen sparkar en boll.
Bildtext Jesse Joronen ryktas till flera olika Serie A-lag.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Landslagsreserven spelade Serie A-fotboll med Brescia häromåret och följde med laget ner till Serie B den här säsongen. Joronens och Simon Skrabbs Brescia slogs ut i uppflyttningskvalet på våren.

Kamara till Premier League?

Mittfältsmotorn Glen Kamara har viskats vara nära en Englandsflytt redan tidigare år. Efter en fin vinter i Skottland med Rangers och ett stort ansvar på det finländska mittfältet i EM verkar Premier League-klubbarna vara allt mer intresserade.

Storbritanniens Eurosport skrev den här veckan att tre PL-lag rycker i finländaren. Dessa är nykomlingarna Brentford och Watford, samt fjolårstian Everton. Dessutom ska Kamara eventuellt också ha ett "lukrativt" erbjudande från en klubb i den ryska ligan.

Med två år kvar på kontraktet – och stort intresse från klubbar efter fina insatser i klubb- och landslag – är den här sommaren ett ypperligt läge för Rangers att sälja Kamara, ifall man göra vinst på mittfältaren.

Glasgow-klubben har nyligen värvat John Lundstram från Sheffield United – en spelare som håller till på samma position som Kamara.

Glen Kamara i landskamp mot Bosnien.
Bildtext Glen Kamara.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Återvänder Sparv till Finland?

Klart är att landslagskaptenen Tim Sparv lämnar grekiska AE Larissa efter en säsong. Den nya klubbdestinationen är däremot oklar.

Vasabladet uppgav nyligen att Sparv ska till HJK i den inhemska fotbollsligan. Enligt tidningens källor skulle 34-åringen vara klar för klubben, men själv menade Sparv att HJK just nu är ett alternativen för nästa säsong.

Beslut ska fattas inom en till två veckor, klargjorde mittfältaren för VBL.

– En comeback i Finland är möjlig för första gången, meddelade Sparv för Ilta-Sanomat.

I HJK skulle han bli lagkamrat med Daniel O'Shaughnessy – om inte backen hinner lämna laget. O'Shaughnessy var den enda spelaren från fotbollsligan i EM, och gjorde väl i från sig som mittback.

Daniel O'Shaughnessy och Tim Sparv försöker täcka ett inlägg.
Bildtext Daniel O'Shaughnessy och Tim Sparv kan snart vara lagkamrater i HJK.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Insatserna var så pass bra att många trodde att 26-åringen med irländsk koppling skulle värvas bort från fotbollsligan rätt omgående. Men än så länge har det varit tyst kring O'Shaughnessy, som sagt sig trivas väl i "Klubi".

Hans kontrakt går ut vid årsskiftet och ett alternativ för honom är därmed att lämna först efter den inhemska fotbollssäsongen.

Ett land där hans namn ändå nämnts är Turkiet. O'Shaughnessy var riktigt stark i EM-premiären mot Danmark och på läktaren fanns svensken Johan Elmander, som scoutar nordiska spelare för hans gamla klubb Galatasaray.

Den turkiska sportsajten fotoMac skrev efter matchen att Elmander gillade vänsterfotade O'Shaughnessys tuffa tag. Den turkiska storklubben skulle efter Elmanders positiva rapport följa finländaren närmare.

Vad gör Joel Pohjanpalo?

Då Teemu Pukki inte riktigt var sig själv i Finlands anfall blev Joel Pohjanpalo ett utropstecken i den finska offensiven. 26-årige Pohjanpalos proffskarriär har kantats av skador och utlåningar från Bayer Leverkusen.

Också förra säsongen, då Pohjanpalo spelade med Union Berlin, var han ett par månader borta på grund av skada. Det blev ändå hyfsade sex mål på nitton Bundesligamatcher, efter en fin vår.

Efter att ha gjort Finlands första – och enda – EM-mål återvänder han nu till Bayer Leverkusens trupp. Trots att strikern tillhört klubben i närmare åtta år har han bara fått sammanlagt 420 minuter i speltid.

Joel Pohjanpalo talar i intervju.
Bildtext Union Berlin skulle ha önskat behålla Joel Pohjanpalo – men finländaren var för dyr.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Inför kommande säsong är läget åter ovisst, har Pohjanpalo erkänt.

– Jag har ännu ett år kvar på kontraktet. Sedan får vi se vad läget är. Mästerskap öppnar dörrar – vi får se vilka dörrar som öppnats, berättade han i Ilta-Sanomats podcast Pallokerho.

Union ska ha varit intresserade av att köpa loss honom, men hans köpoption blev för dyr klubben efter en coronasäsong där intäkterna varit lägre än förväntat.

Ett par finländare har redan hunnit byta lag efter mästerskapet. Paulus Arajuuri flyttade inom Cyperns gränser från Pafos till Anorthosis Famagusta, medan Joni Kauko lämnade Esbjerg i den danska andraligan för indriska superligaklubben ATK Mohun Bagan.

Diskussion om artikeln