Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G20-länderna ger också sitt stöd för en global reform av samfundsskatten

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde ler, omgiven av män i kostym.
Bildtext G20 består av världens 19 rikaste länder och EU. Förutom finansministrar deltog också centralbankschefer, på bilden anländer Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde till mötet i Venedig.

Planen för en global överenskommelse gällande beskattning av samfund har igen tagit ett framåt. På lördagen kom finansministrarna från industriländernas grupp G20 överens om att stöda minimisatsen på 15 procent. Slutgiltigt godkännande väntas ändå först till hösten.

"Vi har åstadkommit en historisk överenskommelse för en mer stabil och rättvis internationell skattestruktur", kungjorde ministrarnas uttalande högtidligt efter deras möte i Venedig.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire var också snabbt framme med att utropa en seger, och kallade beslutet den största skatterevolutionen på ett sekel.

Idén om en global minimiskatt har fått fart i och med USA:s ökade engagemang under president Joe Biden.

I juni kom industriländerna i G7-gruppen överens om att stöda planen, och kort därefter har 130 länder också uttryckt sitt stöd.

Somliga länder är ändå fortsatt motvilliga, till exempel Irland som med sin låga skattesats har lyckats locka till sig storbolag som Apple och Google.

Dagens överenskommelse finansministrarna emellan är ändå bara ett steg på vägen. Ett slutgiltigt beslut mellan G20-länderna väntas först närmare oktober, då ländernas stats- och regeringschefer ska samlas till toppmöte i Rom.

Fortsatt kritik mot nivån

Trots idel glada miner bland ministrarna kritiseras skattesatsen på 15 procent som på tok för låg.

I samband med G7-ländernas beslut om reformen kallade medborgarorganisationen Oxfam ländernas påstående att de "reformerar ett trasigt globalt skattesystem" för absurt.

Enligt Oxfam är skattesatsen på 15 procent dylik de generösa satser som Irland, Schweiz och Singapore uppbär och är en låg ribba för företag att kliva över.

Den här helgens möte i Venedig mellan G20-ministrarna kantades också av protester.

20-åriga studenten Elena Carraro var bland de hundratals demonstranter, som samlades i närheten av mötet. Hon kritiserade G20 som en rikemansklubb som bara värnar om sina egna intressen.

– Vi förväntar oss ingen riktig förändring, någon radikal förändring som vi faktiskt behöver. Vi måste handla, vi kan inte vänta på att de ska göra det, för det enda de är intresserade av är deras egna förmögenhet, sa Carraro till nyhetsbyrån AFP.

Källa: AFP