Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordskredsseger för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed – oppositionen bojkottade parlamentsvalet

Från 2021
Abiy Ahmed
Bild: AOP

Valkommissionen i Etiopien har utropat premiärminister Abiy Ahmeds parti till segrare i parlamentsvalet. Ahmed själv kallade valet det första fria och rättvisa i landet, men oppositionella har klagat om trakasserier och hot.

Valdagen gick av stapeln redan den 21 juni, men först på lördagen den 10 juli kunde landets valkommission förkunna resultatet.

Premiärminister Abiy Ahmeds parti Prosperity Party vann flest mandat, över 400 av parlamentets 436. Därmed har Ahmed i praktiken säkrat en andra fem år lång mandatperiod som premiärminister.

Ahmed själv kallade valet landets första fria och rättvisa val efter decennier av repressivt styre, men oppositionen har högljutt klagat på valomständigheterna.

Bojkott och blockage

Valet hade skjutits upp två gånger på grund av coronapandemin, och en del av parlamentets mandat kommer inte att tillsättas nu eftersom väljande inte ägde rum i tre av landets tio regioner.

Dels hindrade logistiska problem väljandet, men även oroligheter i givna regioner hindrade väljare att lägga sin röst.

Det heter att en del av de uteblivna valdistrikten ska rösta i september, men till exempel har inget datum slagits fast för regionen Tigray.

En del av oppositionen bojkottade valet, men de rapporterade också flitigt om misstänkt inblandning i valet.

Oppositionsledaren Berhanu Nega säger att hans parti Ethiopian Citizens for Social Justice anmälde 207 klagomål, efter att lokala tjänste- och milismän enligt dem hade blockerat valobservatörer i bland annat Amhara-regionen, som angränsar till regionen Tigray.

Förutom den inhemska oppositionen säger också USA att valet hade "betydliga brister", och hänvisar till gripanden av oppositionella och oroligheter i landet.

Val under öppen konflikt

Abiy Ahmed blev premiärminister år 2018, då hans föregångare avgick, och lät till en början genomföra omfattande politiska reformer.

Kritiker har däremot sedermera anklagat honom för att göra en kovändning och svika sina löften om större friheter i politiken och medierna. Etiopiens framfart under hans ledning i regionen Tigray har också fått enorm internationell kritik.

Konflikten i Tigray har kostat tusentals människor livet och orsakat en av världens värsta humanitära katastrofer för tillfället.

Källa: AP, AFP, Reuters