Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haitis presidentfrus första uttalande efter mordet på Jovenel Moïse: De sköt ner min man med kulor

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 13:55.
Martine Moise och Jovenel Moise
Bildtext Änkan tror att förövarna bland annat kunde ha varit missnöjda med hennes mans planer på att erbjuda "vägar, vatten och elektricitet, ett (konstitutionellt) referendum och ordna val i slutet av året".

"På ett ögonblick tog sig legosoldater in i mitt hus och sköt ner min man med kulor". Så beskriver änkan Martine Moïse stunden då mordet på hennes man inträffade. Hon skadades allvarligt i attacken.

På lördagen publicerade Haitis första dam Martine Moïse ett ljudmeddelande på Twitter där hon svär att fortsätta sin mans arbete och uppmanar landet att inte "hamna på villovägar". Flera personer, däribland Haitis kultur- och kommunikationsminister, har bekräftat att det är presidentfruns röst som hörs i klippet. Uttalande är hennes första sedan attacken.

Det var den 7 juni som gärningsmännen bröt sig in i presidentens privata bostad. Enligt polisen ska det ha varit frågan om 28 utländska legosoldater och flera av dem har gripits.

Än så länge har något motiv inte offentliggjorts. Martine Moïse tror på politiska skäl och pekade ut flera olika potentiella orsaker, däribland att förövarna kunde ha varit missnöjda med hennes mans planer på att erbjuda "vägar, vatten och elektricitet, ett (konstitutionellt) referendum och ordna val i slutet av året".

Martine Moïse beskriver hur gärningsmännen pepprade ner hennes man Jovenel Moïse. Hon uppger att attacken skedde så pass hastigt att presidenten inte hann säga ett enda ord.

Änkan skadades allvarligt i attacken och flögs till Miami för vård.

Instabilt läge, landet ber USA och FN om hjälp

Fattiga Haiti har sedan tidigare tampats med svält, gängkriminalitet och coronapandemin.

En av Haitis mest inflytelserika gängledare kommenterade på lördagen attacken och sa att hans män kommer att gå ut på gatorna för att protestera mot mordet på presidenten, skriver Reuters. "Det är en nationell och internationell sammansvärjning mot det haitiska folket", säger han.

Gängledaren anklagar polisen och oppositionen för att vara i maskopi med borgare och för att ha "offrat" presidenten, skriver Reuters.

Invånare i huvudstaden Port-au-Prince har redan länge försökt hålla sig undan gängen som drabbar samman med polisen på gatorna. "De har inte tillräcklig kapacitet för att garantera säkerhet", säger en invånare till Reuters.

"Det finns inte tillräckligt med polis", tillägger han.

På fredagen framkom det att Haiti ber FN och USA om hjälp med att skydda viktig infrastruktur och se till att man kan ordna val i september.

Det politiska läget är även instabilt när det gäller vem som ska ha makten i Haiti. Det råder delade meningar om vem som borde leda landet, då presidenten hade valt en ny premiärminister som inte hade hunnit sväras in.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Artikeln korrigerades klockan 10.03. Ett extra "inte" tog borts vid meningen: På lördagen publicerade Haitis första dam Martine Moïse ett ljudmeddelande på Twitter där hon svär att fortsätta sin mans arbete och uppmanar landet att inte "hamna på villovägar"