Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Messi är äntligen mästare med landslaget – Argentinas långa titelväntan tog slut mot Brasilien: "Vi har fallit så många gånger"

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 08:31.
Lionel Messi lyfter pokal med lagkamrater.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Argentina är bäst i Sydamerika efter en väntan på 28 år. Och 34-årige Lionel Messi har till slut vunnit en titel med sitt landslag. Argentina var bättre än ärkerivalen Brasilien med siffrorna 1–0 i nattens Copa América-final.

Frågan var om en av världens främsta spelare genom tiderna någonsin skulle uppnå något stort med sitt landslag.

Lionel Messis argentinska landslagskarriär var inför den här dagen ihågkommen för de bittra förlusterna. Den för tillfället klubblösa bolltrollaren har fått bita i det sura äpplet i tre stycken Copa América-finaler, och i en VM-final mot Tyskland 2014.

34-åringen, som debuterade år 2005 och endast varit med om en titel i den olympiska U23-turneringen, har tidigare också hunnit deklarera att han gjort sitt i landslaget. Men den här sommaren var han åter en nyckelspelare, och tack vare mest mål och assist valdes han till turneringens värdefullaste spelare, tillsammans med Neymar.

Messi avgjorde inte finalen, men det var han som kastades upp av lagkamraterna efter slutsignal.

– Vi gjorde det här för Messi, som förtjänade det här mest av alla, förklarade argentinska målvakten Emiliano Martinez enligt AFP.

Lionel Messi kastas upp av lagkamrater.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Matchhjälten: "Många har kritiserat oss"

I finalen var det i stället Ángel Di María som var hjälte. Spelmässigt blev matchen ingen klassiker och ett mål räckte till vinst.

Det var i den 22:a minuten som Rodrigo De Paul hittade Di María på högerkanten med en perfekt crossboll från egen planhalva. Di María överlistade Ederson med en klinisk lobb.

Rivalmötet inför 7 800 på Maracanã i Rio de Janeiro kantades av fysiskt spel och många utdelade kort. Brasilien kom aldrig närmare än Richarlisons bortdömda offsidemål i andra halvleken.

Angel Di Maria gör hjärttecken med fingrarna och vrålar.
Bildtext Ángel Di María avgjorde finalen.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Det här blev också slutet på hela Argentinas långa titeltorka. Senaste Copa América-triumfen kom 1993.

– Vi har fallit så många gånger, drömt så mycket om det här och kämpat så hårt, sa Di María.

– Många människor har sagt att vi inte klarar det här och vi har kritiserats mycket. Men vi fortsatte att knacka på dörren och fick till slut komma in.

Bröt långa brasilianska sviten

Brasilien hade inte förlorat i hemlandet på över 2 500 dagar före finalen.

– Det är en fantastisk titel, särskilt för vårt folk. De har stöttat oss oavbrutet, jag tror att de kan identifiera sig med det här laget, som aldrig ger upp, menade Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni.

Neymar och Lionel Messi håller om varandra.
Bildtext Neymar tröstades av Messi efteråt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Neymar, som delade på MVP-titeln med Messi, sågs bli omkramad av sin gamle lagkamrat länge mitt i det argentinska segervimlet.

Faktum är att Brasiliens fixstjärna har en liknande pokaltorka i landslaget som Messi haft. Neymar, 29, saknar en stor titel med landslaget – när Brasilien vann Copa América 2019 var han skadad.

Copa América, final

Rio de Janeiro:

Argentina–Brasilien 1–0 (1–0)

22' Ángel Di María 1–0

Diskussion om artikeln