Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den extrema hettan i Kanada har dödat maritimt liv – solen har stekt musslor och skaldjur

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 12:23.
Simpukoita kivikkoisella rannalla Vancouverissa.
Bildtext Musslor har dött i massor vid Kanadas västkust. Bildsättningsbild.
Bild: David Bukach / AOP

Den katastrofala värmeböljan som nyligen drog över British Columbia har fått olyckliga konsekvenser för djurlivet som lever vid västra Kanadas stränder. En miljard musslor och annat maritimt djurliv uppskattas har dött, uppger en kanadensisk marinbiolog.

Marinbiologen och professorn Christopher Harley vid The University of British Columbia har hittat otaliga mängder öppnade, ruttnande musslor då han besökte Kitsilano Beach i Vancouver.

Han utreder vilka effekter klimatförändringen har på musslor och sjöstjärnor och hade därför begett sig till stranden.

Enligt Harleys uppskattningar har värmeböljan tagit kål på en miljard musslor och andra vattenlevande djur vid Stilla havsområdet utanför Kanadas västkust.

Uppskattningen bygger på hur många musslor som ryms på området längs stränderna. En forskare som CBC talat med är inte överraskad av Harleys beräkningar, och tror att läget till och med kan vara värre.

Det är nedslående att inse att vi nu är i det läge som vi så länge har förutspått, säger Chris Neufeld vid Bamfield Marine Sciences Centre och syftar på klimatförändringen.

Hettan har också värmt upp havsvattnet vilket i det långa loppet kan få konsekvenser för till exempel koraller och kelpskogar som trivs i kallare vatten.

Musslor klarar sol, men inte extrem värme

Även om musslor är vana vid att exponeras för luft och solljus under lågvatten, så klarar de inte hemskt länge av höga temperaturer, förklarar Harley för CNN.

I slutet av juni var temperaturen i centrala Vancouver över 37 grader under flera dagar. På stranden uppskattas det ha varit ännu varmare än så, över 50 grader celsius säger marinbiologen. Eftersom det dessutom var lågvatten blev situationen extra svår för musslorna.

Eftersom musslorna hjälper till med att filtrera vattnet tror Harley att massdöden temporärt kan påverka vattenkvaliteten i området.

Musselbäddarna vid kusten kommer sannolikt att återhämta sig inom ett eller två år, ifall de får chansen. Harley noterar att värmeböljor väntas bli allt vanligare till följd av klimatförändringen. Det kan i sin tur få långtgående konsekvenser för djurlivet som är anpassat till ett visst sorts klimat.

Kanada och USA har drabbats av extrem hetta och skogbrandssäsongen pågår. I British Columbia i Kanada brann exempelvis byn Lytton, ner i juni.

Källor: CNN, CBC, New York Times

Diskussion om artikeln