Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drottningen skickade hälsning till engelska laget inför finalen – förbundskaptenen vädjar till hemmapubliken: "Respektera motståndaren"

Gareth Southgate tackar publiken.
Bildtext Gareth Southgate.

Drottning Elizabeth II minns inför kvällens EM-final tillbaka till de engelska VM-glädjescenerna år 1966. Förbundskapten Gareth Southgate kräver att de engelska fansen skärper till sitt beteende.

Englands fotbollsherrar har aldrig spelat EM-final tidigare. Landets stora stund inom landslagsfotbollen har varit VM-titeln från 1966.

Då slog man Västtyskland i finalen med 4–2. Englands kapten Bobby Moore fick sedan pokalen av drottning Elizabeth II.

Det påminner drottningen om i sin hälsning till det engelska laget.

– För 55 år sedan fick jag privilegiet att dela ut VM-pokalen till Bobby Moore och se vad det betydde för spelarna och ledarna att ta sig till finalen och vinna den.

– Jag vill skicka såväl mina som min familjs gratulationer till alla er för att ni tagit er till EM-final. Jag vill också skicka mina lyckönskningar till morgondagen med förhoppningar om att inte bara era framgångar blir ihågkomna, utan också lagandan, uppoffringen och stoltheten ni har burit med er, skriver hon i det öppna brevetsom publicerades på lördagen.

Southgate vill inte höra burop under nationalsången

Det engelska laget har också fått ta emot lyckönskningar av bland annat premiärminister Boris Johnson.

Han har också lovat att pubarna ska få hålla öppet längre än tillåtet ifall finalen går till förlängning. Dessutom har det planerats att engelsmännen ska få en ledig dag ifall den historiska titeln bärgas.

– Det är fantastiskt att laget fått brev från drottningen och premiärministern. Det är ett erkännande som indikerar på att spelarna och alla vi i ledarteamet har skött oss på rätt sätt, kommenterar Englands förbundskapten Gareth Soutgate på presskonferensen.

Engelska balkonger dekorerade med flaggor.
Bildtext Det råder fotbollsfeber i England inför finalen.

En snackis i premiären var hemmapublikens beteende på Wembley. En laserstråle på den danska målvakten Kasper Schmeichel, burop under den danska nationalsången och användning av pyroteknik ledde till en böteslapp på 30 000 euro för det engelska förbundet.

Läge för att skärpa sig, uppmanar Southgate.

– Det är viktigt att våra supportrar alltid respekterar motståndarna. När vi blir utbuade som bortalag motiverar det oss ännu mer, det vet vi själva. Jag tror inte att det hjälper oss.

– Att bua under matchen kan avskräcka dem, men det är annorlunda under nationalsången, tror tränaren.

EM-finalen mellan Italien och England startar klockan 22. Matchen direktsänds i TV2 och på Arenan, Christoffer Herberts och Jani Lyyski kommenterar på svenska.

Källa: AFP