Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljardären Richard Bransons rymdfärd lyckades enligt planerna – se direktsändningen av resan

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 19:23.
Richard Branson nosti avaruuskilvan panoksia. Liikemies kuvattuna New Yorkin pörssin edustalla lokakuussa 2019, kun hänen avaruusyhtiönsä listautui pörssiin.
Bildtext Miljadären Richard Branson startade rymdföretaget 2004.
Bild: Justin Lane / EPA

Den brittiska miljardären Richard Branson gjorde på söndagen en rymdfärd i farkosten som hans företag Virgin Galactic byggt för passagerare som vill ut i rymden. Branson har kallat resan för ett startskott för en era rymdturism.

Han har sett fram emot den här dagen i 17 år. På söndagen, en vecka före hans 71-årsdag, reste miljardären Richard Branson till rymden med sitt företag Virgin Galactic.

Testflygningen startade från delstaten New Mexico. Ombord fanns fem personer, två piloter och tre uppdragsspecialister dit Branson räknas.

Farkosten flög först upp till en höjd på kring 15 kilometer, varpå kabinkapseln lösgjorde sig från bärraketer. Därefter antändes kabinkapselns egen motor, som vände kapseln uppåt och sköt den rakt lodrätt till en höjd på kring 86 kilometer.

På den höjden slogs motorn slutligen av och passagerarna upplevde några ögonblick av minimal tyngdkraft, varpå kapseln vände och gled ned tillbaka till jorden.

Avfärd var vid 17.30 finsk tid, och besättningen landade drygt en timme senare på samma landningsbana i New Mexico. Hela färden kan du se här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Den brittiska miljardären Richard Branson flyger till rymden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Richard Bransons företag har som mål att börja sälja rymdresor där turister kan uppleva tyngdlöshet redan nästa år.

Många hade samlats i soluppgången i New Mexico för att se avfärden.

Många har samlats i soluppgången i New Mexico för att se miljardären Richard Branson flyga upp i rymden. - Spela upp på Arenan

Vesa Heilala första finländaren på passagerarlista

Helsingforsaren och IT-specialisten Vesa Heilala följer i dag lika förväntansfullt med väderleken som Branson, skriver Yle Uutiset. Heilala bokade en biljett till rymdflygningen redan 2010 via resebyrån Area.

– Area var då den som förmedlade rymdresor i Finland. Jag gick till resebyrån och reserverade en plats. Därefter har saken skötts direkt med Virgin Galactic, säger Heilala.

Vesa Heilala
Bildtext Vesa Heilala bokade en biljett till rymdflygningen för elva år sedan.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Reservationen gick igenom med en femsiffrig förhandsbetalning. Därefter var det dags för låneförhandlingar och att betala slutsumman.

– Låneförhandlingen var helt saklig. Som rubrik för lånets orsak satte vi "annat lån".

Bland de som bokade rymdresa fanns 3–4 finländare. Under åren har bokningslistan ändrats och i nuläget är 2–3 finländare aktivt med på den. Bland finländarna är Heilala den som kommer få åka iväg först.

– Det är inte viktigt för mig att vara först, men om det blir så kan jag leva med den vetskapen, ler han.

Ingen kapplöpning, säger företagsledaren

Richard Branson är en av fler miljardärer som försöker göra rymdturismen verklighet. Amazonägaren Jeff Bezos är på väg upp i rymden 20 juli tillsammans med 82-åriga forna piloten Wally Funk. Det verkar alltså ha pågått en verklig kapplöpning om vem som är Branson förnekar att det skulle pågå någon personlig tävling mellan storföretagarna. Han menar att det bara handlar om vänskaplig rivalitet.

Utöver Branson och Bezos vill också miljardären Elon Musks SpaceX skicka turister till rymden. Det första civila manskapet skickas ut i omloppsbanan i september.

Artikeln uppdaterades 11.7 klockan 19.24 med detaljerna om resans hela förlopp.

Källor: Reuters, AFP, Virgin Galactic, Yle

Diskussion om artikeln