Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Italiens udda rutin under mästerskapet – "glömmer" hjälptränaren inför avfärden till varje match

Uppdaterad 11.07.2021 15:08.
Gianluca Vialli skrattar med spelare på träning.
Bildtext Gianluca Vialli (till vänster) har fått lov att hoppa på lagbussen lite senare än resten av truppen.

Italienska fotbollslandslaget visar prov på imponerande vidskeplighet under fotbolls-EM. Hjälptränaren Gianluca Vialli försenade sig till bussen inför premiärmatchen – och sedan dess har han tvingats "missa" varje matchavfärd.

Italien har haft sin EM-bas i Florens under hela mästerskapet och dit reste man också direkt efter semifinalen, trots att mästerskapets två sista matcher spelas på Wembley.

När lagbussen på lördagen skulle lämna träningscentret fångades lagets märkliga rutin på kamera.

Då truppen åkte i väg gjorde man det nämligen utan assisterande tränaren Gianluca Vialli. Bussen stannade ändå snart och den tidigare stjärnan fick hoppa på – inför rungande applåder. Händelsen hittas bland annat på Sky Sports Twitter.

Svenska journalisten Nicole Amiri skriver på Twitter att laget upprepat samma "ritual" inför varje match.

Allt fick sin början inför premiärmatchen mot Turkiet, då man faktiskt först åkte i väg utan Vialli. Efter att öppningsmatchen slutade i seger har italienarna inte vågat ändra på denna detalj.

Chiellini ser inga problem med hemmaplansfördelen

En snackis inför semifinalerna var att alla fyra lag dragit nytta av hemmaplansfördel i gruppspelet. Inför finalen är det England som får gå in med hemmapublikens stöd i ryggen.

"Three Lions" har endast behövt spela kvartsfinalen i ett annat land i den här turneringen. Italiens mittbacksklippa Giorgio Chiellini valde inför finalen att inte lägga särskilt mycket vikt vid hemmaplansfördelen.

– Det finns alltid ett hemmalag. Så har det varit förr och så kommer det att se ut i framtiden, tyckte gästernas kapten enligt AFP.

Giorgio Chiellini talar i intervju.
Bildtext Giorgio Chiellini.

7 000 italienska fans väntas vara på plats på ett Wembley där 65 000 får tas in. Faktum är också att de två gånger på 2000-talet som ett lag fått spela EM-final i hemlandet har det slutat i förlust (Portugal 2004 och Frankrike 2016).

– För mig var England det hårdaste laget på andra sidan av slutspelsträdet, och förstås har faktumet att de spelat hemma betytt att de inte behövt resa så mycket, men det var samma för oss i de tre första matcherna.

– Men det är inte alls kontroversiellt. Jag vill bara försöka njuta av den fina arenan – det är inte bara en dröm för engelska fotbollsfans att vara i final och kunna vinna den, det är en dröm för alla fotbollsälskare.

EM-finalen mellan Italien och England startar klockan 22. Matchen direktsänds i TV2 och på Arenan, Christoffer Herberts och Jani Lyyski kommenterar på svenska.